“TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞINI İLELEBET KORUYACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Egemenliğimizin nişanesi Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Lozan Kahramanı Fahri Hemşehrimiz, Edirne Milletvekili İsmet İnönü'yü ve şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. Türk Devleti’nin bağımsızlığını her şartta ve ilelebet koruyacağız” dedi.

2023-07-21 12:07:33
“TÜRK MİLLETİNİN BAĞIMSIZLIĞINI İLELEBET KORUYACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılını gururla kutladıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Geleceği, Mondros ve Sevr anlaşmaları ile zincire vurulmuş bir millette "Özgürlük ve Bağımsızlık benim karakterimdir" iradesine sahip bir önderin Samsun’da yaktığı meşale ışık olmuş, Türk milleti Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde azmi, inancı ve kararlılığı ile kazandığı bu zaferi Lozan Barış Antlaşması ile taçlanmıştır. Lozan Barış Antlaşması, hem dünya diplomasi tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılmış hem özgürlükleri için mücadele eden diğer milletler için de ilham kaynağı olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Ulusal sınırları içinde yeni Türk Devleti'nin doğuşunu müjdeleyen Lozan Barış Antlaşması’nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer aldığını belirten Gürkan, yayınladığı mesajında şunları söyledi:

“Sadece özgürlük ve tam bağımsızlık isteyen Türkiye, Lozan'da Batılı ülkelerle eşit konumda masaya oturmuş, yeni Türk Devleti'nin varlığını dünyaya kabul ettirmiştir. Bu antlaşma ile yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, uluslararası alanda diğer devletlerle eşit haklara sahip tam bağımsız bir devlet olduğu kesinlik kazanmıştır. Ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını, uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir. Lozan Barış Antlaşması, Edirne için de çok büyük öneme sahiptir. Edirne’nin turizmine büyük katkı sağlayan Karaağaç toprakları da Lozan Antlaşması’yla kazanılmıştır. Lozan Antlaşması’nda Türk heyetine Dışişleri Bakanı olarak başkanlık yapan İsmet İnönü, aynı zamanda dönemin Edirne Milletvekilidir. Edirne Belediye Meclisi’mizin aldığı kararla 2019 yılında ülkemize ve Edirne’mize sunduğu katkılar ve kazandırdığı eşsiz zaferlerden dolayı kendisini Edirne’nin Fahri hemşehrisi olarak, ilan etmiş ve hemşehrilik beratını ise torunu Ayşe Gülsün Bilgehan’a takdim etmiştik, kendisini bir kez daha minnetle yad ediyorum.

Egemenliğimizin nişanesi Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Lozan Kahramanı Fahri Hemşehrimiz, Edirne Milletvekili İsmet İnönü'yü ve şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. Türk Devleti’nin bağımsızlığını her şartta ve ilelebet koruyacağız.”