İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİ İLE TEMİZ SU DEPOLARI ARASINDA BULUNAN ASBEST BORULAR TARİH OLDU

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, içme suyu arıtma tesisleri ile temiz su depoları arasında bulunan asbest boruların tamamını kaldırılarak, tarihe gömdüklerini söyledi.

2023-07-13 10:31:27

Edirne Belediyesi, 400 kilometre içme suyu şebekesi, 110 kilometre kanalizasyon sistemi, 42 kilometre yağmur suyu toplama kanalı için çalışmalara başlamıştı. Edirne Belediyesi tarafından başlatılan altyapı çalışmaları kent genelinde hız kesmeden sürdürürken, yapılan son çalışma ile içme suyu arıtma tesisleri ile temiz su depoları arasında bulunan asbest boruların tamamı sağlıklı düktil borularla değiştirildi.

Edirne Merkez İçme Suyu Şebekesi Yapım İşi kapsamında yapımı tamamlanan 800 mm çapındaki Düktil borunun İçme Suyu Arıtma Tesisleri ile DM-7 depo bağlantı çalışması ile bu iki nokta arasındaki son asbest boruyu da sağlıklı düktil borular ile değiştirdiklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Pandemide çalışılmadan geçen 1,5 yılı da içine koyarak yaklaşık 3,5 yıldır alt yapıyı bitirmeye çalışıyoruz. Bugün bizim için anlamlı, önemli bir gün. 48 saat süreyle azami su kesintisi yapılacak diye duyurmuştuk. Depolarımızı doldurmuştuk, hazırlamıştık. Arkadaşlarımız çalışmalarını başarıyla gerçekleştirildi. Bu çalışmaları su kesintisi olmadan atlattık” dedi.

Yapılan son çalışmanın Edirne için çok önemli olduğunu belirten Gürkan, “Daha önce Süloğlu şimdi de Kayalı Barajı’ndan aldığımız içme suyunu eski ve yeni arıtmamızda arıttıktan sonra şehrin çeşitli noktalarında bulunan su depolarına aktarıyoruz. Oradan da evlerinize, işyerlerinize geliyor. İçme suyu arıtma tesisleri ile depolarımız arasındaki eski, asbest, kanserojen madde içeren bütün hatları yenilemiştik. Bir tane kalmıştı. Eski içme suyu depomuzdan Hilly Hotel’in oradaki 2 bin tonluk su depomuza kadar gelen bir tek asbest hattı gelmişti. Bu çalışma bu planlı çalışmada bu son asbest hattını da iptal edip, yerine Düktil dediğimiz dökme boru ve çelik borularla oluşan hattı çekmek için iki noktadaki çalışmalarımızı tamamlandık. İçme suyu arıtma tesis ile depolarımız arasında kalan asbest boruların tamamen kullanımdan kaldırılmış olması hepimiz için özellikle çocuklarımız, gençlerimiz, evlatlarımız için büyük bir olay. Bu anlamda çalışma arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Edirne’mize de tekrar selamlarımı saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.