GÜRKAN, “ERKEKLE-KADININ YAN YANA, KOL KOLA GELECEĞE YÜRÜMESİNİ İSTİYORUZ”

Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk’ün manevi mirası kadın-erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeler ve planlamalar yapmaya devam edeceklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu günlerde erkeğin 4 metre arkasında yürüyen kadın istemiyoruz. Biz erkeğin arkasında kadın da istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına girerken, erkekle-kadının yan yana, kol kola geleceğe yürümesini istiyoruz” dedi.

2023-10-25 14:41:01
GÜRKAN, “ERKEKLE-KADININ YAN YANA, KOL KOLA GELECEĞE YÜRÜMESİNİ İSTİYORUZ”

2014 yılından bu yana Toplumsal Cinsiyete Dayalı Bütçeleme Çalışmaları gerçekleştiren Edirne Belediyesi, Türkiye’de ve Edirne’de kadınların güçlenmesine ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmak adına çalışmalarına devam ediyor.

Edirne Belediyesi son olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının faydalanıcı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın eş faydalanıcı kurum olduğu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından finanse edilen ve BM Kadın Birimi tarafından yürütülen “Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi”nde pilot il olarak yer aldı. Bu kapsamda KEEDB Analizi Edirne İl Diyalog Toplantısı düzenlendi. Proje kapsamında pilot belediyelerde seçilen hizmetlerde kadın erkek eşitliği perspektifinden analizlerinin yapıldığı toplantı Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Eşitlik Birimi organizasyonuyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, söz konusu proje ile Türkiye’de ve pilot il olarak seçilen Edirne’de kadınların güçlenmesine ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Edirne Belediyesi olarak, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Bütçeleme Projesi’ne 2014 yılında UN Women ve Sabancı Vakfıyla birlikte başladıklarını ve bu çalışmanın faydalarını gördüklerini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin sarsılmaz bekçisi. Bu nedenle 2015 yılından itibaren bütçelerimizin tümü toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeler oldu” diye konuştu.

Kadın ve erkek eşitliğinin Cumhuriyetle gelen kazanımlardan olduğunu belirten Gürkan, “Hepimiz Cumhuriyetin evlatlarıyız. Cumhuriyetin sağladığı fırsatlar kapsamında buradayız. Bu bağlamda Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından biri de kadın-erkek eşitliğidir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı bu manevi miras kapsamında biz de bu çalışmaların içinde yer almak istedik. Kuşkusuz farklılıklarımız var. Farklılıklarımız da zenginliklerimizdir. Kadın olarak, farklılıklarımız ve bu topluma yansıttığımız zenginliklerimiz var. Erkek olarak farklılıklarımız ve bu topluma yansıttığımız zenginlikler var. Ve ülkemizi biz o muhasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracaksak ki bunda kararlı ve iddialıyız, o zaman toplumsal eşitliği de sağlamak zorundayız” diye konuştu.

Toplumsal eşitliğin herkesin karşısındakinin inanıcına, kimliğine, cinsiyete bakmadan olduğu gibi kabul etmesi anlamına geldiğini belirten Gürkan, “Değerli çalışma arkadaşlarımla beraber, 2014’te başlayan bu yolculuk, 2015-2016 ve yıllar boyunca devam etti. Ama 2016 yılında önemli şeyler yaptığımız düşünüyorum ben. Kuşkusuz her şeyin başlangıcında olduğu gibi bununda farkındalığının sağlanması gerekiyordu. Bu farkındalık içinse ekstrem bir şeyler yapmak gerekiyor. Biz o dönem Toplu Ulaşımda kadın çalışanlarımız, kadın şoförlerimiz olsun istedik. Çünkü o güne kadar Edirne’de toplu ulaşımda istihdam eden kadınlarımız yoktu. İğneyle kuyu kazar gibi o arkadaşlarımızı bulduk, istihdam ettik. Edirne Belediyesi olarak buna özendirmek için, bir meclis kararı aldık. Toplu ulaşımda kadın çalıştıran araçlardan, ruhsat haracı bedeli almayacağız dedik. Buna ta Amerika’dan ses geldi. Bir gün baktık Ivanka Trump bununla ilgili bir tweet almış. Yine ardından bir karar aldık. Gece 22.00 ‘den sonra toplu ulaşım kullanan kadınlar durak harici istedikleri yerde düğmelere basarak, inebilirler, dedik. Türkiye’de ilklerden biriydi.  Ardından bir karar daha aldık. Kentte öncesinde 24.00’te toplu ulaşım bitiyordu. Şehrin ana iskeletini oluşturan 5 ayrı hatta saat başı toplu ulaşımı sabaha kadar devam ettirdik. Sonra bir karar daha aldık. Belki en kıymetli kararlardan biriydi. Kadına şiddet, taciz, uyuşturucu kullanımı, çocuk şiddeti, çocuk tacizi gibi suçlardan ceza almış kişilerinde toplu ulaşımda çalışmasını engellememiz gerekiyordu. Bunları engelleyici bir karar aldık” diye konuştu.

“Kadın-erkek hep birlikte bu ülkeyi daha iyi seviyelere taşımalıyız” diyen Başkan Gürkan, “Bu ülke hepimizin ülkesi. Kadını-erkeği, yaşlısı-gence ile bu ülkeyi daha aydınlık günlere taşımamız gerekiyor. Bu Cumhuriyetin 100. yılı kutladığımız bu hafta bu toplantının Edirne’de yapılmış olmasını çok kıymetli buluyorum. Biz Türkiye’de kadının yaşamın içerisinde olmasını istiyoruz ve bu konuda kadınlarımızı destekliyoruz. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu günlerde erkeğin 4 metre arkasında yürüyen kadın istemiyoruz. Biz erkeğin arkasında da kadın istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına girerken, erkekle-kadının yan yana, kol kola geleceğe yürümesini istiyoruz. Edirne Belediyesi olarak bu konuda gerçekleştirilecek tüm çalışmalarda yer almaya devam edeceğiz” dedi. 

Daha sonra AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Umut İlkay Kavlak ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nde görevli Uzman Akın Yumuş proje hakkında bilgiler verdi.