GÜRKAN, BELGELERLE KONUŞTU
EDİRNE HALKI’NA YAPILAN HAKARETLERDEN DOLAYI HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK
MUHAMMED BİN KUTBÜDDİN İZNİKİ'YE AİT; NE TÜRBE NE DE MEZAR YERİ BULUNAMADI
‘CHP'li Edirne Belediyesi'nin Muhammed Bin Kutbüddin İzniki'nin oğlunun mezarının bulunduğu yere türbe yerine düğün salonu yapılıyor’ iddialarına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan yanıt geldi. Restorasyonu yapılan Eski Elektrik Fabrikası’nın, Nikah Salonu ve Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini, asla burada müzikli eğlence, alkol, konser gibi aktivitelerin yer almayacağını anlatan Gürkan, Edirne Belediyesi ve Edirne Halkı’na yönelik yapılan hakaretlerden dolayı da hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Gürkan, “Ben ve Edirnelileri, dini hassasiyetler nedeniyle sorgulayan bu zavallıların, keyif çattıkları dönemde; dinimizi, dilimizi, Osmanlı’nın bekasını, vatanın bölünmez bütünlüğünü ve bu bayrağın gönderde dalgalanmasını sağlamak için canını vermiş ecdadın torunlarıyız” dedi.
Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştiren Başkan Gürkan, Edirne üzerinden bir imaj ve algı çalışması yapılmak istendiğini söyledi. Edirne’ye, Edirne Belediyesi’ne, Edirne Belediye Başkanına ve Edirnelilere; bazı çevrelerin ‘Edirneliler neredeyse, dinle çok ilgileri yoktur. Edirneliler, dini bütün insanlar değildir’ gibi algıların oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Gürkan, “Bizimle ilgili yapılan her söyleme cevap verme alışkanlığımız yok ama Edirnelilerin tamamını taammüt altında bırakan iddialara gelince, Edirne Halkı’nın kimliğini, hukukunu, çıkarlarını korumak adına cevap verme ihtiyacı duydum” dedi.
“TİNERCİLERİN, BALİCİLERİN MEKANI HALİNE GELMİŞTİ”
Edirne’de 1934 yılında kentin elektrik ihtiyacını karşılamak adına ülke genelinde olduğu gibi bir elektrik fabrikası kurulduğunu anlatan Gürkan, “Bu elektrik fabrikası 1980 yılına kadar, Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşıladı. Türkiye geneline baktığınızda 1923’te ülke genelinde 3 ilde elektrik var. 1930’dan itibaren de Edirne’de de elektrik fabrikası kuruluyor. Bu fabrika ürettiği elektriği evlere ve işyerlerine dağıtıyor. 1982 yılında TEK kurularak, elektrik dağıtımı buraya devrediliyor. 2000’li yılların başlarında Edirne Belediyesi, bu binayı Makine İkmal Birimi kullanmaya başladı. Daha sonra bina kaderine terk edildi. Edirne Belediye Başkanı olmadan öncede; nereye gitsek hep konuşulan konu Edirne Elektrik Fabrikası’dır; ‘Fabrika çok bakımsız, günden güne çöküyor’ diye. Orası balicilerin, tinercilerin mekanı haline gelmişti. Gayri ahlakı ve gayri kanunu işlerin yapıldığı bir yer haline gelmişti; Ta ki 2015 yılında restorasyona başlayana kadar” diye konuştu.
“KİMSE EDİRNELİLERİN DİNİNİ SORGULAYAMAZ. HERKES HADDİNİ BİLECEK”
Yapılmak istenen algı operasyonuyla Edirnelilerin dininin sorgulandığını ifade eden Gürkan, “Dinle ilgilisi olmayan, dini hassasiyetleri olmayan hadsizlere ve zavallılara söylüyorum. Benim dedelerim Balkan Savaşları’nda şehit olmuştur. Ben Evladı Fatihan’ın torunuyum. Benim 5. kuşak dedem, Osmanlı’nın beyi. Kimsenin bana ve Edirnelilere; ne dinimi öğretmek haddi ne de beni ve Edirnelileri din ile ilgili hassasiyetimizden dolayı sorgulamak haddi. Ben ve Edirneliler; bizi dini hassasiyetler nedeniyle sorgulayan bu zavallıların keyif çattıkları dönemde; dinimizi, dilimizi, Osmanlı’nın bekasını, vatanın bölünmez bütünlüğünü ve bu bayrağın gönderde dalgalanmasını sağlamak için canını vermiş şehitlerin torunlarıyız. Dedelerini şehit vermiş insanlarız biz. O beyler, dini, dili, vatanı için bir kere bile zulüm görmemişken; bizler Türkçe konuştuğumuz, Müslüman olduğumuz ve vatan hasreti için yanıp tutuştuğumuz için zulme uğramış, hakarete uğramış; buna rağmen dininden, vatanından, dilinden vazgeçmemiş bir ecdadın torunlarıyız. Kimse ne Recep Gürkan’ın ne de Edirnelilerin dinini, dilini sorgulayamaz, böyle bir had yok, herkes haddini bilecek.” dedi.
“BİR GECEDE MEZAR YAPMIŞLAR”
Bazı gazetelerde çıkan haberleri ve haberde kullanılan fotoğraf hakkında da bilgi veren Gürkan, “Ben Müslüman’ım diyen herkes bu fotoğraf baksın. Bu mezarın duvarları yollarda kullanılan kilit parke taşlar. İki tane mezar taşı dikilmiş. Burada böyle bir mezarın olması mümkün mü? Hangi niyette olduğunu bilmediğimiz biri ya da birileri tarafından bir gecede bu mezarı yapıyorlar, bu fotoğrafı çekiyorlar, ileri de de kullanılırız diye. 10 Ağustos 2011 tarihinde belediye başkan yardımcımız Ertuğrul Bey, şikâyetler üzerine oraya gidiyor. İşte, 10 Ağustos 2011 tarihli Hudut Gazetesi’nde çıkan haber ; ‘Edirne Belediyesi’ne ait bir binanın bahçesine bir günde yatır süsü verilerek yapılan kabir zabıta ekipleri tarafından yıkıldı.’ İfadelerine yer veriliyor” dedi.
“EĞER GERÇEKTEN TÜRBE OLSAYDI, GÜVENCESİ BEN OLURDUM”
Muhammed bin Kutbüddin İzniki’nin İslam’da çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Gürkan, İzniki’nin ayrıca Mızraklı İlmiha’nın da yazarı olduğunu söyledi.
Kutbüddin İzniki’nin mezarı ya da türbe bulunmuş olsaydı, onun güvencesinin de kendisinin olacağını anlatan Gürkan, “Ortada böyle bir şey yokken kimse ne konuyu yanıltmaya nede konuyu çaptırmaya çalışsın. Edirne Belediyesi olarak, belediyemize ve Edirne Halkı’na yapılan bu hakaretlere karşı sessiz kalmayacağız. Bizde hukuki olarak hakkımızı arayacağız. Adalete güveniyoruz. Bundan sonra hukuk konuşacak. Biz Edirne Belediyesi olarak, mahkeme kararlarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Orada asla bir düğün olmayacak; düğün yapılacak diye kamuoyu oluşturmaya çalışanları Allah’a havale ediyorum. Koskoca bir tabela var Edirne Belediyesi Nikah Salonu diye. Asla eğlence, alkol, konser olmayacak. Nikah, panel, sempozyum, konferans, seminer gibi etkinlikler olacak. Tiyatro da olmayacak. Arkasındaki binada el sanatları kursları açılacak” şeklinde konuştu.
GÜRKAN, BELGELERLE SÜRECİ ANLATTI
Gürkan, Mülkiyeti belediyeye ait olan tapunun Edirne Merkez 14 ada 38 sayılı taşınmazın cinsi MA Müştüemilat Eski Elektrik Fabrikası’dır Edirne Kent Tarihi Müzesi ve arşivi için toplanacak malzemelerin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılacak depo’ işlevi ile restorasyon projesinin 2003 yılında Koruma Bölge Kurulunca onandığını söyledi.
Onandıktan sonra bir takım itirazlar olduğunu anlatan Gürkan, “13 Mayıs 2014 yılında; taşınmazda Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı’yla, türbe olduğu iddialarıyla türbe ile ilgili olarak araştırma kazısına karar veriliyor. Ve 20 Mayıs 2015 tarihinde 14 ada 38 parselde Muhammet Bin Kutbittin-i İzniki Hazretleri’nin yerinin bulunması amacıyla araştırma kazısı yapılıyor. Yapılan araştırma kazı sonucunda müze müdürü raporunda; alanda yapılan kazılarda bazı kemik parçalarına rastlandığını eskiden burada bir mezarlık alanı olabileceğini ancak Şahadet Taşı Başında Dikili Bir Mezara Rastlanmadığı belirtilmiş. Yani bu alanda türbe ile ilgili kalıntı bulunmadığı gibi başında şahadet taşı dikili bir mezar dahi bulunamıyor” dedi.
Gürkan, bu rapordan sonra Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi arasında , 6 Temmuz 2006 yılında bir protokol imzalandığını ve bu protokolde de; burasıyla ilgili bir proje yapılması ve bu projenin ETUR tarafından uygulanmasına karar verildiğini söyledi. Gürkan “Bu protokole göre taşınmazın geçmişten gelen tarihi mezarlık kimliği ve eski elektrik fabrikası, kimliğini birlikte ele alan ve mezarlık kimliğine saygılı bir biçimde Koruma Bölge Kurulunca uygun bulunmuştur. Bu çerçevede teklif edilen eski elektrik fabrikası bahçesine yapılmak istenen tek katlı bina Koruma Bölge Kurulunca kabul edilmiyor ve projeden çıkartılıyor” diye konuştu.
ŞAHADET TAŞI BAŞINDA DİKİLİ MEZARA RASTLANMIYOR
Taşınmazın, Muhammed Bin Kutbittin-i İzniki Hazretleri’nin mezarının yerinin bulunması amacıyla 18 Ağustos 2007 yılında tekrar kazı yapıldığına değinen Gürkan, “Yapılan kazı sonucunda yine alanın geçmişteki vasfından dolayı bazı buluntulara rastlandığı ancak Şahadet Taşı Başında Dikili Mezara rastlanmadığı belirtiliyor. Koruma Bölge Kurulunca yapılan kazı çalışmaları sırasında 7 Eylül 2007 yılında; bölgede eski Tatarhaniler Mezarlığı’nın olma ihtimalinin bulunması nedeniyle Müze Müdürlüğü’nce Tarihi Tatarhaniler Mezarlığı sınırlarının koruma alanı olarak koruma amaçlı imar planına işlenmesine karar veriliyor. Ardından 5 yıllık bir boşluk söz konusu. 5 yıl boyunca kimse ilgilenmiyor. 30 Ocak 2012 yılında Edirne Belediyesi’nce Eski Elektrik Fabrikası’nın “Çok Amaçlı Salon” olarak değiştirilmesi konusunda Koruma Bölge Kurulu’na talepte bulunuluyor. Ancak Koruma Bölge Kurulu 2017 yılındaki karadaki sınırın plana işlenmesini talep ediyor.
Belediye, bunun üzerine talebini reddeden Koruma Bölge Kurulu’na dava açıyor, Koruma Kurulu’nun kararı Edirne İdare Mahkemesi’nce iptal ediliyor. Alınan Edirne İdare Mahkemesi kararı üzerine belediyemizce işlev değişikliği talebi tekrar gündeme getirilmiş ancak bu talepte Koruma Kurulunca reddediliyor” dedi.
BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜ; TARİHİ YAPIYA ZARAR VERMEDEN KÜLTÜR MERKEZİ UYGUNDUR
Edirne Belediyesi’nin 1 Mart 2014 yılında; işlev değişikli talebini reddeden Koruma Bölge Kurulu Kararı’nı mahkemeye taşıdığını anlatan Gürkan, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nadide Seçkin, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayten Erdem, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Uzay Yergün’den teşekkül eden bilirkişi heyetince bir rapor hazırlandığını söyledi. Gürkan, “Hazırlanan raporda ‘Tescilli taşınmazın işlevinin bir kısmının ‘Mezar Taşı Sergileme Alanı, bir kısmının ise konser, düğün gibi gürültülü ve müzikli etkinliklerin dışında kültür merkezi olarak değiştirilmesinin tescilli yapıya ve çevresindeki tarihi dokuya zarar vermeyeceği görüşü bildiriliyor. Edirne İdare Mahkemesi bilirkişi heyetinin görüşü doğrultusunda karar verilerek Koruma Bölge Kurulu’nun kararını iptal ediyor.
25 Eylül 2014 tarihinde Eski Elektrik Fabrikası binasının işlevinin ‘Gürültülü Etkinlikler Barındırmayan Kültür ve Sanat Merkezi’ olarak değiştirilmesi Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulunmuştur” şeklinde konuştu.
29 Mayıs 2015 tarihinde Eski Elektrik Fabrikası’nın ‘Gürültülü Etkinlikler Barındırmayan Kültür Ve Sanat Merkezi Olarak’ Edirne Belediyesi tarafından restorasyonuna başlandığını anlatan Gürkan, şunları söyledi:
“6 Temmuz 2016 tarih ve 965 sayılı koruma Bölge Kurulu Kararıyla onana Çevre Düzenleme Projesi de uygulanmaya başlanmıştır.
2 Eylül 2014 tarihinde belediyemizce kazanılan davalara karşılık Danıştay’a itirazda bulunulmuş, Danıştay tarafından alınan kararda Koruma Bölge Kurulu’nun 2017 yılında almış olduğu Tatarhaniler Mezarlığı Koruma Alanı Sınırı’nın koruma amaçlı imar planına işlenmesi yönündeki kararının uygulanması gerektiği kararı alınmıştır.
22 Kasım 2016’da koruma Bölge Kurulunca alınan Danıştay kararları Bülent Gençer Vakfı’nca tekrar Koruma Bölge Kurulu gündemine getirilmiş ve Koruma Bölge Kurulu’nca yapılmakta olan restorasyonun devamına yalnızca çevre düzenlemesi projesinin durdurulmasına, tarihsel mezarlık vasfı dikkate alınarak yeniden hazırlanmasına, Tatarhaniler Mezarlığı Koruma Alanı Sınırı’nın plana işlenmesine karar verilmiştir.
15 Aralık 2016 tarihinde Belediyemizce Tatarhaniler Mezarlığı’nın tarihsel mezarlık vasfına uygun çevre düzenleme projesi hazırlanarak Koruma Bölge Kurulu’na sunulmuş ve onaylanmıştır.
2 Şubat 2017 tarihinde Belediyemizce Tatarhaniler Mezarlığı Koruma Alanı Sınırı’nın Plana işlenmesi ile ilgili gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır. Böylece belediyemiz tüm hukuki işlemleri tamamlamış ve Danıştay kararlarını yerine getirmiştir.”