GÜRKAN, BALKAN ŞEHİTLERİNİ ANDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün huzur içinde yaşadığımız bu topraklar için canını feda eden, sadece düşmanla değil aynı zamanda açlık ve sefalet ile mücadele eden Balkan Şehitlerimizi, isimsiz kahramanlarımızı minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun!” dedi.

2024-03-25 11:25:16
GÜRKAN, BALKAN ŞEHİTLERİNİ ANDI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda Balkan Savaşında, Türk milletinin bağımsızlığı için mücadele eden aziz şehitlerin, düşmana karşı dünyada eşine çok az rastlanacak emsalsiz bir direniş sergilediğini söyledi.

1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda, Edirne’nin tarihinin en zor günlerini yaşadığı belirten Gürkan, mesajında şunlara yer verdi:

“92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne, Balkan Savaşları’nda tarihinin en zor günlerini yaşadı. Edirne, Mehmet Şükrü Paşa’nın kumandasında 155 gün hiçbir destek alınmadan kahramanca savunulmasına karşın, 26 Mart 1913’te işgale uğradı. Kent, Bulgar askerleri tarafından kuşatıldı. Binlerce vatan evladı esir düştü. Sarayiçi Mevkii’nde esir tutulan ecdadımız açlıkla mücadele etti, büyük acılar çekti.

Yaşanan tüm bu acılar Enver Paşa komutasındaki birliklerin 21 Temmuz 1913'te Edirne’mizi yeniden vatan topraklarına katmasıyla son buldu. Bugün huzur içinde yaşadığımız bu şehirde attığımız her adımı, verdiğimiz her nefesi aziz şehitlerimize borçluyuz. Onların bu fedakârlıklarını asla unutmayacak, özgürlüğümüze, bağımsızlığımıza sonsuza kadar sahip çıkacağız.

26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü’nde Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, Edirne’yi kahramanca savunan Şükrü Paşa’yı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun”