Eskimiş malzemeler, son sistem malzemelerle değiştiriliyor

2015-02-06 13:37:00
Eskimiş malzemeler, son sistem malzemelerle değiştiriliyor
         Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, Edirne Halkı’nın su kesintilerinden dolayı mağduriyetlerinin en aza indirmek, birçok önemli noktadaki vana ve boruları, son sistem malzemelerle yeniliyor.           Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü,Yıldırım ve Yeni İmaret mahallelerinin su ihtiyacını karşılayan V=2000m³ su deposundan Yıldırım V=1500m³ ve V=500m³ su depolarını besleyen ø300 isale hattı besleme vanası (DN300 PN16) ekonomik ömrünü yitirdiğinden dolayı, yerine son sistem uzun ömürlü elastomer dil kaplamalı DN300 PN16 vana ile değiştirdi.           ONLİNE ANALİZ CİHAZI YENİLENDİ           Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nce, İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nin İçme ve Kullanma Çıkış Suyu analizlerini online olarak 24 saat sürekli analizlerinin yaparak, standartlara ve yönetmeliklere uygunluğunun takibini yapan analiz cihazları yenilenerek, verifikasyonları ve kalibrasyonları yapılarak devreye alındı. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yenilenen online analiz cihazları şu şekilde belirtilmiştir: “Bulanıklık: Su içinde çözünmemiş süspansiyon ve koloidal halde bulunan küçük çaplı katı taneciklerden oluşan organik ve inorganik maddeler bulanıklığı oluştururlar. Ölçüm aralığı 0-200 NTU olan online analiz cihazı yenilerek ani bulanıklık yükselmelerinde hızlı müdahale edilebilmesi sağlanmıştır. pH : Suyun asitlik ve bazlık derecesi pH terimi ile ifade edilir. Su içinde bulunan hidrojen iyonları konsantrasyonun eksi logaritmalarıdır. Hidrojen iyonu konsantrasyonu arttıkça pH değeri düşer. Barajdan Tesise gelen suda pH genellikle 7 ile 8 arasında dağılım gösterir. Kış aylarında pH düşük, yaz aylarında yüksek seyreder. 9.2'nin üzerine çıkması halinde suya sülfirik asit verilerek pH'ın düşürülmesi sağlanabilir. Bu güne kadar böyle bir durum gerçekleşmemiştir. Suyun pH'ı 6.5 altı değerlere ulaşırsa bu durumda da suya kireç kaymağı verilerek pH'nın  yükseltilmesi rahatlıkla sağlanabilir. Ölçüm aralığı 2 pH -12 pH olan olan online analiz cihazı yenilerek pH analizinin 24 saat sürekli takibi yapılmaktadır. Bakiye Klor : Mikroorganizmalar üzerine yapmış olduğu öldürücü etki nedeni ile Tesiste dezenfektan olarak mayi klor kullanılır. Serbest klor hidroklorik asit ve hipoklorit şeklindedir. İnorganik maddeler için gerekli klor ihtiyacı kullanıldıktan sonra kalan klor miktarına bakiye klor denir. Bakterisiz emniyetli bir su elde etmek için suda bulundurulması gereken bakiye klor miktarı klorun serbest veya bileşik oluşuna suyun cinsine, sıcaklığına ve arıtma koşullarına bağlı olarak değişir. Ölçüm aralığı 0.00-10.00 ppm olan online analiz cihazı yenilerek bakiye klorun analizinin 24 saat sürekli takibi yapılmaktadır.”