“Erken yaşta evlilik ciddi bir sorundur”

Edirne Belediyesi, sosyal sorumluluk projelerinde, son dönemde kadına karşı şiddetin de artması ile birlikte, kadınlara yönelik eğitim seminerlerine daha da ağırlık vermeye başladı.

2015-02-18 14:02:00
“Erken yaşta evlilik ciddi bir sorundur”
                           Edirne Belediye Başkanlığı, sosyal sorumluluk projeleri devam ederken, eğitim seminerlerini daha da sıklaştırarak, özellikle kadına karşı şiddetin ve erken yaşta evliliğin önüne geçilmesi açısından okullarda, kahvehanelerde, kurumlarda seminerler düzenlemeye devam ediyor.             Edirne BelediyesiKültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Aile Danışmanlığı Birimi’nden yapılan açıklama;  “Her ne kadar ilimiz Edirne modernliğin, kültürün, demokrasinin başkenti olsa da ülkemizde olduğu gibi ilimizde de erken yaşta evlilikler ciddi bir sorundur. Doğru olan bu sorunu bölgesel gerçekliklere göre tespit etmek ve çözüm yollarını ona göre bulmaktır. Örneğin ilimizde berdel, başlık parası gibi kültürlerimiz olmasa da bizde de küçük yaşta kızlarımızın ve erkeklerimizin evlilik isteklerine aileler göğüs gerememekte ve onların taleplerini yerine getirmeye çalışmaktadır ki nitekim erken yaşta evlenen çocukların aileleriyle konuştuğumuzda kızım/oğlum istedi ne yapayım gibi cümleler ile karşılaşıyoruz. Sebepler ne olursa olsun ister ailelerin etkisi ister gençlerin talebi ile yapılan küçük yaşta evliliklerde sonuçlar değişmemektedir. Erken yaşta yapılan evlilikler küçük kızların bedensel ruhsal sağlığını ve doğacak bebeklerin gelişim dönemlerini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca hukuki olarakta 18 yaş altı yapılan evlilikler suçtur ve bu suç sadece erkeğe değil iki tarafın aileleri de (göz yumdukları için) suçlu duruma düşmektedir. Sağlıklı toplumun temelini sağlıklı aileler oluşturduğu için Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Aile Danışmanlık Birimi kızlarımızı bilinçlendirmek, eğitimlerinin devamlılığını sağlamak amacı ile okullarda erken yaşta evlilikler ile ilgili eğitim seminerlerine devam etmektedir.” denildi. Edirne BelediyesiKültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Aile Danışmanlığı Birimi’nden Uzm. Psikolojik Danışman Esra Selvi tarafından, en son, Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde 100 kız öğrenciye erken yaşta evlilikler ile ilgili eğitim çalışmaları yapıldı ve eğitimler aralıksız diğer okullarla devam ettiği belirtildi.