Edirne'de dostluk, Yunanistan'da futbol kazandı

2014-09-08 13:17:00
Edirne'de dostluk, Yunanistan'da futbol kazandı
Edirne’nin Havsa İlçesine Bağlı Musulça Köyü ile Yunanistan’ın Dimetoka Kazasına Bağlı Ruşenler köyü arasında oynanan dostluk maçı renkli görüntülere sahne oldu. Misafir Ruşenler köyü ve ev sahibi Musulça Köyü sakinleri ‘ Bizim amacımız dostluk ve kardeşliğimizin daha kuvvetli olmasıdır. Düzenlemiş olduğumuz Futbol karşılaşması ise sadece bu kaynaşmaya bir vesiledir’ dediler. Yunanistan Evros ili, Dedeaağaç ilçesi Dimetoka Kasabasına bağlı Ruşanlar (Ruşenler, şimdiki adı Roussa) köyü ile Türkiye Edirne ili Havsa İlçesine Bağlı Musulça Köyünde Pazar günü futbol karşılaşması (Dostluk Müsabakası) düzenlendi. İki köy halkının dostluklarının daha kuvvetli hale getirilerek pekişmesinin sağlamak olduğunu belirten Türk ve Yunan Alevi inanç önderleri (Alevi Dedeleri)  Bizim amacımız dostluk ve kardeşliğimizin daha kuvvetli olmasıdır. Düzenlemiş olduğumuz Futbol karşılaşması ise sadece bu kaynaşmaya bir vesiledir’ dediler. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Doktor Ertuğrul Tanrıkulu, ‘Gelin Tanış Olalım İşi Kolay Kılalım’ diyerek; Bundan sonrada Dostluğu pekiştiren, barışı gündeme getiren organizasyonlar yapılmasını yeğleriz. Ruşenler Köyünden gelerek bizlere güzel bir futbol sergileyen gençlerimize Musulça Köyü gençlerine de teşekkür ediyorum. Bugün burada bir kardeşlik bir fair play güzel bir oyun sergilediler. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu nedenle Yunus Emre’nin dediği gibi ‘Gelin Tanış Olalım İşi Kolay Kılalım’ dedi. Ruşenler Köyü Seyit Ali Sultan Derneği Başkanı Ahmet Karahüseyin  konuşmasında; “Ruşenler Köyü ve Musulça Köyü iki kardeş köydür. Bu yıl bir araya gelmemizin tek nedeni iki kardeş köyün dostluğunun daha kuvvetli bir şekilde perçinleşmesini sağlamaktır. Bu nedenle bu dostluk maçını tertip ettik. Musulça köyü Alevi Dedesi Mustafa Çetin ve oğlu Akı Çetin bizleri davet etti. Kendilerine Göstermiş oldukları çabalar ve fevkalade misafir perverlikleri için sonsuz teşekkür ediyoruz. Musulça köyünde çok güzel bir ortamda bir araya geldik. Hem gençlerimiz spor yapıyor hem de dostlarımızla anlatılmaz güzel vakit geçiriyoruz. Burada olmaktan son derece mutluyuz ” dedi. Edirne Alevi İnanç Önderi Alevi Dedesi Mustafa Çetin ise Konuşmasında; Alevi Cem Vakfı Tüm Trakya ve Balkanlarda ki ilişkilerden sorumludur. Bu futbol karşılaşması her ne kadar hazırlık maçı olarak görünse de gerçek amcı dostluk ve kardeşliğimizin daha güçlü hale getirilmesi ve insanların birbirleri ile kaynaşmasıdır. Ben elimden geldiği kadar sık sık Ruşenler Köyüne gidiyorum. Ruşenler köyü sakinlerini oldukça yakından tanıyorum.Onlarda bizleri tanıyorlar. Bizler bu dostluğumuzun daima ilerilere taşınmasını ve bizden sonraki kuşaklarında devam ettirmesini düşünüyoruz. Bu sebeple Sayın Edirne Valimizin desteklerini bekliyoruz. Sayın Şahinden önceki valimiz Hasan Duruer destek olacakları, pasaport ve araç konusunda yardımcı olma sözü vermişlerdi. Ancak tayini çıktığı için Edirne’den ayrıldı.Yeni gelen valimiz sayın Dursun Ali Şahin’den bu konuda bizlere yardım etmelerini desteklerini esirgememelerini rica ediyoruz.Buraya gelen ve misafirimiz olan dostlarımız aynı zamanda Türklüğü ve İslamı Rumeli topraklarına yayan Seyit Ali Sulatan ’ın Dergahındandırlar. Orada 700 yıllık cem Evi ve hemen yanında yine 700 yıllık Camii bulunmaktadır.Yine buna istinaden Bulgaristanda da Elmalı Baba Tekkesi var. Onlarında 700 yıllık Cem Evi ve 5 metre yanı başında 700 yıllık Camileri bulunuyor. Hepimiz İlam yolunda birer kardeşiz. Yaradanımız yüce Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa, İnandığımız Kitabımız Kur-an’dır. Binlerce Şehit verdiğimiz Çanakkale Harbinde bu vatan için çarpıştık. Onun için bırakın biz Müslümanları, Hıristiyanlar, Museviler, insan olan her kimse onlarda gelsinler kardeş olalım. Bu sayede hem savaşlar son bulacak hem de barış ve huzur baki kalacaktır” dedi. <span ;"="">Düzenlenen Yunanistan Ruşenler Köyü ve Türkiye Musulça Köyü Futbol takımı dostluk maçına Yunanistan’dan gelen misafirlerin yanı sıra Türkiye’den Marmara Ereğlisi Cem Vakfı Başkanı Hıdır Şanlı, Çorlu Cem Vakfı Başkanı Dr. Muzaffer Birdal, çevre köyler Arpaç, Habiller, Hacıumur ve Kocahıdır köyün’den çok sayıda misafir katıldı. Ruşenler Köyü, Musulça Köyü Futbol Karşılaşmasını Ruşenler Köyü 8 – 3 galip bitirdi.