Edirne Belediyesi'nden bir ilk daha

Edirne Belediyesi tüm kadın örgütleri ile ortak bir projede buluştu. Edirne Belediyesi kadın örgütlerin taleplerini yüz yüze görüşmeler yaparak taleplerini dinledi ve önerilerini 5 yıllık stratejik planlarına dahil etti.

2014-09-01 14:07:00
Edirne Belediyesi'nden bir ilk daha
Sabancı Vakfı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle 2015 yılı sonuna kadar yürütülecek olan proje kapsamında, Türkiye'de 11 pilot ilden biri olan Edirne'de yerel yönetimler basamağına Edirne Belediyesi'de dahil oldu. Projenin en başından bu yana yakın takipçisi olan Edirne Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, tüm kadın sivil toplum örgütleri ile yüzyüze görüşmeler yaptı. Ve bu görüşeler sonrasında, Kadın STK'lerin talepleri doğrultusunda belirlenen yol haritasını, 5 yıllık stratejik planlarına dahil etmeyi kabul etti. “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” (BMOP) kapsamında yürütülen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğiyle Bütçelemeyi Öğreniyoruz” projesi kapsamında Edirne'de EKAMEDER'in öncülüğünde biraraya gelen Kadın sivil toplum örgütleri, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yaptıkları sunum sonrasında eğitim çalışmalarına Mayıs ayında devam etmişlerdi. Geçtiğimiz hafta Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Çiğdem Gegeoğlu ve Ertuğrul Tanrıkulu ile yapılan son eğitim toplantısını da gerçekleştirmişlerdi. Edirne Belediyesi yetkilileri, geçtiğimiz hafta Belediye Meclis Salonu'nda, Sivil Toplum Öncü TCDB (Toplumsal Cinsiyet Eşitliğiyle Bütçeleme) Grubu kurucu üyeleri olan; Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma ve Yardımlaşma Derneği, Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği, Edirne Kent Konseyi, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Trakya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi, Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Sivil Toplum Öncü TCDB (Toplumsal Cinsiyet Eşitliğiyle Bütçeleme) Grubu kurucu üyeleri olan Kadın STK'ların, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Plana Dahil Edilmesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Bütçeye Dahil Edilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin izleme ve değerlendirme komisyonu oluşturulması olmak üzere 3 ana başlıkta toplanan yol haritasını Edirne Belediyesi, 5 yıllık stratejik planlarına dahil etti.Edirne Belediyesi'nin kabul ettiği yol haritasında ki amaç, toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumda kadının güçlenmesi hakkında farkındalığı artırmak ve ön plana çıkarmak. Edirne Belediyesi'nin 5 yıllık stratejik planlarına dahil ettiği önerilerinin oluşması sürecinde Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER), Sabancı Vakfı Hibe Programı’ndan aldığı hibe ile 1 Ekim 2013 ve 31 Mayıs 2014 arasında «Eşit Söz, Eşit İnsanca Yaşam» projesini yürüttü, proje kapsamında 6 mahallede toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi, 1593 kadına 26 Mahalle öncüsü tarafından ev ziyareti gerçekleştirdi ve 1593 kadınla yapılan anket çalışmasının sonuçları Trakya Üniversitesi tarafından analiz edildi. EKAMEDER, Sabancı Vakfı Hibe Programı’ndan ikinci kez hibe kazanarak «Toplumsal Cinsiyet Eşitliğiyle Bütçelemeyi Öğreniyoruz» projesini başlattı. Ardından, 17 Temmuz 2014 tarihinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme uzmanı Özgün Akduran ile birlikte anket çalışmasının sonuçlarından yola çıkılarak Edirne Belediyesi Stratejik Planı’na yönelik hedefler geliştirildi. Bu hedeflerin takibini yapmak üzere kadın STK’lardan müteşekkil TCDB İzleme Grubu kuruldu. Edirne Belediyesi'nin kabul ettiği yol haritası kapsamında, TCBD İzleme Grubu ayda bir toplanarak Belediye’nin taahhüt ettiği çalışmaları yapıp yapmadığını denetleyecek. Proje kapsamında belediye çalışanları ve sivil toplum gönüllülerine Edirne Merkez, Enez, Uzunköprü ve Keşan’da TCDB, Savunuculuk, İzleme Değerlendirme eğitimleri verilecek. Projenin yerel yönetimler basamağında dahil olan Edirne Belediye Başkanlığının 5 yıllık stratejik planına entegre edilecek toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel konularını şu şekilde özetleyebiliriz: Kadınların karar süreçlerine katılımının artırılması; kadın istihdamının desteklenmesi ve kadınlar için yeni iş imkanlarının yaratılması; dezavantajlı gruplardaki (Romanlar, engelliler gibi) kadınlar başta olmak üzere kadınların eğitim imkanlarından daha fazla yararlanmasının sağlanması ve okuma-yazma bilmeyen kadınların sayısının azaltılması; başta roman kız çocukları olmak üzere dezavantajlı gruplarda erken evliliklerin azaltılması. bu belirtilen amaçlar doğrultusunda Edirne Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek sosyal projeler, TCDB İzleme Grubu tarafından izlenerek, bütçeleme ve göstergeleri ortaya çıkartılacak.