5003 şehidin ailesine mektup yazıldı

2014-08-19 14:15:00
5003 şehidin ailesine mektup yazıldı
Türkiye’nin ikinci büyük Şehitlik Anıtı Projesi olan, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı arşivleri incelenerek 5 bin 3 şehidimizin il, ilçe, köy ve bucaklarına kadar kimlik bilgilerinin tespit edilmesinin ardından, her şehidimizin ailesine ve muhtarlıklarına mektup yazıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Vardar ile Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Çiğdem Gegeoğlu, Ertuğrul Tanrıkulu, Hüsnü Güler ve Edirne Şehit Aileleri Derneği yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında, 5 bin 3 şehidimizin il, ilçe, köy ve bucaklarına kadar kimlik bilgilerinin tespit edilen her şehidimizin ailesine ve muhtarlıklarına yazılan mektupların içeriği ve önemi basın mensuplarına aktarıldı. Edirne Şehit Aileleri Derneği Binasında gerçekleşen toplantıda, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Vardar, “Edirne Belediye Başkanı’mız, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Şehit Aileleri Derneği’nin katkıları ile yapmakta olduğumuz Edirne Asker Hastanesi Şehitliğimizi ortaya çıkarma çalışmalarımız başladı. Şehitliğimizin tamamlanmasıyla hem Edirne’mize hem de ülkemize bir eser kazandırmış olacağız. Burada yatan şehitlerimizin, kahramanlarımızın isimlerini tek tek araştırarak bulduk. Burada tespit ettiğimiz 5003 (beşbin üç) şehidimizin ailelerine ayrı ayrı mektup gönderiyoruz. Kendilerini haberdar ederek atalarının Edirne’de olduğunu öğrenmelerini sağlıyoruz. Onlar da atalarının Edirne’de yattığını bildikleri takdirde şehrimize gelerek şehitlerimizin ruhuna Fatiha okumakları bizleri de mutlu edecektir. Edirne Şehit Aileleri Derneği olarak bizim amacımız hem Şehitlerimizin isimlerini yaşatmak hem de kahraman ecdadımızın isimlerini meydana çıkartıp gereği olan yere getirmektir. Bu anlamda şehitliğimizin düzenlenmesi ve yapımında vermiş olduğu desteğinden dolayı Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a teşekkür ediyoruz” dedi. Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi, “Mukaddes ve mübarek bir çalışmaya başladık. Edirne Asker Hastanesi’nde şehit olan kahraman ecdadımızın hatıralarını yaşatmak için şehitliğimizin yapımına başladık. Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği olarak mukaddes bir yolculuğa çıktık. İnşallah bunda da muvaffak olacağız. Bizim amacımız ve gayemiz bu şehitlikte yatan kahraman ecdadımızın muhtarlıklarına, belediye başkanlıklarına, kaymakamlıklarına ailelerine atalarının ailelerinin Edirne’de yattıklarını bildirmek için basınımız aracılığı ile paylaşmaktır. İnşallah bu kahraman şehitlerimizin ailelerine ve yakınlarına ulaşırız. Bu çalışmayı yalnız yapamayacağımızı biliyoruz. Bu vesile ile yardımlarını ve desteklerini bizden esirgemeyen Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan’a, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Yönetim Kurulu’na, Edirne Şehit Aileleri Derneği’ne teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Yaklaşık üç ay önce Edirne Eski Asker Hastanesi’nin 2 kilometre Kuzey Batısında bir tarlada mezarlık olduğunu tespit ettik. Tüm mezarlıklar yasa gereği belediyelerin uhdesinde olduğu için Belediyemiz adına tescilini yaptık. Dernek Başkanımız Ali Vardar Bey ve başkan vekilimiz Faruk Çiftçi Bey bizi ziyaret ederek burasının, çeşitli cephelerde yaralanarak Asker Hastanesine tedavi amacıyla gelen ve burada hayatını kaybeden o dönemdeki şehitlerimizin gömülü bir alan olduğunu belirttiler. Bununla ilgili bazı çalışmalar yaptık. Bizzat kendim Tabiat Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu’na gittim ve Şehit Mezarlığı olarak burasının tescilini yaptırdım. Sonrasında Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin teklifi ile buraya Çanakkale’den sonra Türkiye’nin en büyük ikinci şehitliğinin yapılması gündeme geldi. Şehitliğin Projesini Mimar Taner Tuna herhangi bir karşılık beklemeksizin çizdi ve hazırladı ayrıca kendisine teşekkür ediyorum. Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin temel atma törenini bu yıl içinde, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihinde gerçekleştireceğiz. Önümüzde ki yıl içinde de, Balkan Şehitleri’ni Anma Günü olan 26 Mart’ta açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Edirne Askeri Hastane Şehitliği projesi bizler için, Edirne’miz için çok büyük anlam ifade etmektedir. Ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.