‘2.Edirne Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı

2014-10-20 12:21:00
‘2.Edirne Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı
    Edirne Belediye Başkanlığı’nca, eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuyucuları ile buluşturmak amacı ile düzenlenen “EDİRNE 2.KİTAP FUARI” açılış töreni gerçekleştirildi. 36 yayınevi ve 64 yazarın kitapseverlerle buluşacağı Edirne Kitap Fuarı’nın açılış töreninin onur konuğu yazar Hıfzı Topuz idi. Fuarın onur konuğu yazar Hıfzı Topuz da ilk olarak Edirne'ye 1950'de Kırkpınar Tarihi Yağlı Güreşleri'ne geldiğini söyleyerek, Edirne'nin Türkiye'de ayrı bir yeri olduğunu belirtti. Topuz, “Edirne’nin hastası oldum. Sık sık yolum düştü. Kitap okumak çok iyi bir şey. Kitapta bir mesaj var. Bu mesajı iyi algılamak lazım. Algılamakta kafi değil bu mesaja eleştirel gözle bakmak lazım. Ve buna yanıtlar hazırlamak lazım. Çevremizdekilerle tartışmak gerekir.” dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuşmasına şair Niyazi AKıncıoğlu’nun Edirne adlı şiiri ile başlayarak, Prof.Dr.Süheyl Ünver’in 'Her şey biter, Edirne bitmez' sözü ile bitirdi. Başkan Gürkan, Edirne’nin kültürel yapısının ve entelektüel düzeyinin yüksek olduğunu ifade ederek, insanlığı geçmişten bugüne ve bugünden de geleceğe taşıyan tek öğenin kitap olduğunu anlattı ve “Zaman içerisinde Traklarla başlayıp, zaman içerisinde başka başka kavimlerden sonra Osmanlıyla taçlanan ve Cumhuriyetle Türkiye Cumhuriyeti’nin yıkılmaz bir Serhat Şehri, yıkılmaz bir kale bendindeyiz. Böyle müstesna bir şehirde görev yapmak, hangi sıfatla olursa olsun, tarihin bize bahşettiği büyük bir ayrıcalık, onurdur. Böyle bir şehirde böyle bir fuarı ben geç kalmış bir çalışma olarak görüyorum. Keşke daha önceleri çok daha iyileri yapılsaydı.” dedi. Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’de böyle güzel ve faydalı bir organizasyonun açılış töreninde bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Tarihte maalesef her şey olduğu gibi günümüzde de kütüphanelerin eğitim yuvalarının yakılmaya çalışıldığı bir dönemdeyiz. İşte o hainlerin yaptıkları bilinçsizlik ve hep okumamanın sonucudur. Aynı şey İspanya'da Endülüs'te yapılmış, bütün kütüphaneler ateşe verilmiş. Cengizhan da aynısını yaparak Bağdat'taki bütün kütüphaneleri, oradan akan Dicle ve Fırat Nehri'ne akıtarak günlerce simsiyah akmış. Bu hainlikler yapılmış. Ama biz onları artık geride bırakalım derken maalesef zaman zaman bu hıyanet çeteleri bize de aynı furyayı yaptıklarını duyunca görünce insan adeta şaşırıyor."  diye konuştu. Konuşmaların ardından fuarda yer alan resim sergisi ve kitap stantlarının açılışını yaptı. Fuar, 26 Ekim gününe kadar gezilebilecek.