23 MAHALLEDE GÜNLÜK 40 BİN METREKÜP ATIK SU ARITILIYORDU; ŞİMDİ SIRA KARAAĞAÇ MAHALLESİ’NDE

Edirne’nin ilk İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Edirne’nin 8 bin 300 yıllık sorununu tarihe gömdüklerini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 23 mahalledeki yaklaşık 40 bin metreküp atık suyu arıtan tesise Karaağaç Mahallesi’nin de ekleneceğini duyurdu. Karaağaç Terfi Hattı Projesi’nin tamamlandığı ve proje için İller Bankası’ndan onay beklediklerini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çok az kaldı Edirne’m! Tertemiz bir gelecek için 24 mahallemizde de arıtılmayan atık su kalmayacak. Edirne tamamen ekosisteme, ekolojiye zarar vermeyecek şehirler arasında yer alacak. Doğamızı, insanımızı, Edirne’mizi çok seviyor, aşkla çalışıyoruz” dedi.

2023-08-08 11:01:43

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın en önemli projelerinden biri olan, 23 mahallenin evsel ve kanalizasyon atıklarını arıtan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen törenle hizmete açılmıştı. Kaba Izgara, İnce Izgara, Kum Tutucu, Biyofosfor Tankı, Uzun Havalandırma Havuzu, Çökeltim Havuzu,  Çamur Susuzlaştırma Binası ve Deşarj Yapısı ünitelerinin yer aldığı son teknolojiye sahip bu gelişmiş tesiste, 23 mahalleden gelen günlük 40 bin metreküp atık suyu arıtılarak, doğaya bırakılıyor.

Bu tesisin 2033 yılına kadar günlük yaklaşık 40 bin metreküp atık suyu sonraki aşamada ise günlük yaklaşık 50-51 bin metreküp suyu arıtacak şekilde planlandığını belirten Başkan Gürkan, “Edirne’mizin 8 bin 300 yıllık sorununa son vererek, son derece modern, günün şartlarına, teknolojiye, bilime uygun bir ileri biyolojik atık su arıtma tesisini hayata geçirdik. Böylelikle Edirne’mizi bir utançtan daha kurtarmış olduk. Gururluyuz” diye konuştu.

Çevrenin temizliği ve Edirne’nin geleceği için oldukça önemli olan bu tesis için Belediye Başkanı Recep Gürkan, bir müjde daha verdi. Tesisi, daha da kapsamlı bir hale gelmek için çalışmalar gerçekleştirdikleri belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Karaağaç Mahallesi’ndeki atık suların da bu tesise bağlanacağını söyledi. Karaağaç Terfi Hattı Projesi’nin tamamlandığı ve İller Bankası’ndan onay beklediklerini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çok az kaldı Edirne’m! Tertemiz bir gelecek için 24 mahallemizde de arıtılmayan atık su kalmayacak. Edirne tamamen ekosisteme, ekolojiye zarar vermeyecek şehirler arasında yer alacak. Doğamızı, insanımızı, Edirne’mizi çok seviyor, aşkla çalışıyoruz”

TARIMSAL SULAMADA KULLANILACAK

Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada arıtılan suların tarımsal sulamada kullanılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini ileriki aşamalarda ise tesisten çıkan arıtma çamurundan da elektrik üretmeyi planladıklarını söyledi.