Edirne Belediye Başkanlığı'nca organize edilen geleneksel hale gelmiş 3 büyük festival ile ilgili ayrıntılar için tıklayınız.
 

 
- Engelli Yaşam Merkezi
Edirne Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan “Engelsiz Yaşam Merkezi”,  3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde törenle hizmete başladı. Edirne’nin vizyon projelerinden olan Engelsiz Yaşam Merkezi 2 kat ve terastan oluşuyor. Merkezde, resim atölyesi, bilgisayar odası, spor salonu, mini toplantı salonu, dinlenme odası bulunuyor. Resim ve müzik öğretmenleri başta olmak üzere engellilere eğitim verecek uzmanlar görev yapacak. Merkezin bahçesinde de engellilere yönelik kapsamlı, büyük engelsiz oyun aletlerinin yer aldığı bir alan ve uzman bir ekibin görev yaptığı revir bulunuyor.
- Halka Hesap Verme Toplantıları

Halka hesap verme toplantılarıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Demokratik, şeffaf, katılımcı, hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla Halka Hesap Verme Toplantıları’nın 3.’sünü gerçekleştirdik.

- Geleneksel Her Mahallede Ramazan Eğlenceleri

2016 yılı Ramazan Ayı’nda üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Geleneksel Ramazan Eğlenceleriyle yine fark yarattık. 2014 yılı itibariyle, Ramazan Ayı boyunca Edirne Merkez 24 Mahallede “Geleneksel Ramazan Eğlenceleri” düzenledik. Etkinliği merkezi yerlerde gerçekleştirip vatandaşı çağırmaktansa,  hizmeti vatandaşa götürmenin daha uygun olduğunu düşünüp her akşam bir mahallede olmak üzere açık havada kurulan etkinlik alanında iftar saatinin hemen sonrasında Geleneksel Türk Kültürü’nün birer parçası olan Meddah, Aşuk ile Maşuk, Fasıl ve Hacivat ile Karagöz gösterileri gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte yine geleneksel kıyafetler eşliğinde şerbet, çocuklara ise Osmanlı Macunu ikram edilerek eski Ramazan Geceleri'nin havası yaşatılarak hoş vakit geçirmeleri sağlandı. Ayrı ayrı olmak üzere Ramazan Ayı boyunca “İstanbul”, Ramazan Ayı’nın ardından da “Çanakkale” Kültür Gezileri gerçekleştirildi. İlk kez gerçekleştirilen bu etkinlikte Edirne Merkezde bulunan 24 Mahalledeki kadınlarımıza her gün 1 mahalle olmak üzere İstanbul ve Çanakkale’deki tarihi mekanlar gezdirildi.

- Kültür Gezileri
Ramazan Ayı boyunca, her gün 1 mahalle olmak üzere, 24 Mahalledeki kadınlarımıza 'İstanbul Kültür Gezileri' kapsamında, İstanbul'daki tarihi mekânlar gezdirildi. Sabah erken saatte Mahalle Muhtarlıkları önünden özel gezi otobüsümüzle alınan kadınlarımız, İstanbul'da bulunan tarihi mekânları görme şansına kavuştu. İstanbul Gezisi sonunda Edirne'ye ulaşan kadınlarımız, Belediyemizce hazırladığımız İftar Yemeği'nin ardından evlerine ulaştırıldı.
Ramazan Ayı’nın ardından da “Çanakkale-Gelibolu Kültür Gezileri" gerçekleştirildi. Bu etkinliğimizde de her gün bir mahalle olmak üzere, Edirne Merkezde bulunan 24 Mahalledeki Kadınlarımıza Çanakkale’deki tarihi mekânlar gezdirildi.
- Kitap Fuarı

Edirne Halkı’nı kültürel ve sanatsal etkinliklerde buluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyen Edirne Belediyesi, bu yıl 4.’sünü gerçekleştireceği kitap fuarını 07-16 Ekim 2016 tarihlerinde düzenledi. Uğur Dündar’ın onur konuğu olduğu fuara 90 yazar ve 41 yayınevini katıldı. Fuara, “Uğur Dündar, Ahmet Ümit, Ali Bayram, Alya Öztanyel, Ataol Behremoğlu, Aybike Bal, Aydın Ilgaz, Ayhan Tunca, Ayşe Kulin, Bahadır Yenişehirlioğlu, Barış Doster, Barış Yarkadaş, Beşir Ayvazoğlu, Bilal Sami Gökdemir, Birol Ganioğlu, Birsen Ekim Özen, Burcu Aktaş, Bülent Tüsen, Cansu Canan Özgen, Cem Onur, D. Ali Gültekin, Dilşat Çelebi, Emrah Serbes, Emre Kongar, Enver Şengül, Eren Erdem, Ergun Poyraz, Erol Mütercimler, Fatih Erdoğan, Fehim Tastekin, Gizem Günyer, Göktuğ Canbaba, Gül Ersoy, Güldal Mumcu, Güngör Mazlum, Gürkan Hacır, Halime Erdoğan, Hilalsu Aydın, Hilmi Dinçer, Hüseyin Yurttaş, Işık Öğütçü, İpek Ongun, İsa Altun, İrem Günyer, İsmail Saymaz, İsmail Tokalak, Kubilay Çelik, Levent Doğan, Levent Öztürk, Mario Levi, Mehmet Ali Çelebi, Mehmet Güler, Merve Özcan, Muharrem Erkek, Murat Aksoy, Murat Bulut, Naim Babüroğlu, Nazlı Eray, Necdet Tezcan, Necmi Günel, Neslihan Küçükşabanoğlu, Nilgün Ilgaz, Nilüfer Gökçe, Nurgül Ateş, Nurşen Üçkan, Okay Tiryakioğlu, Onur Behramoğlu, Orhan Karaveli, Ömür Kardaş, Ömür Kurt, Özcan Aygün, Öznur Yıldırım, R. İhsan Eliaçık, Ratip Kazancıgil, Rıdvan Canım, Savaş Ünlü, Seçil Oğuz, Semih Bulgur, Şebnem Pişkin, Tekin Sayınbaş, Tuncay Özkan, Tuncay Öztürk, Ümit Zileli, Yasemin Özbe, Yücel Feyzioğlu, Zeynep Altıok Akatlı” katıldı.

- Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışmaları
Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme 11 pilot ilden biri olan Edirne’de belediyemiz tarafından hayata geçirildi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından 29 - 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında Edirne’de gerçekleştirilen eğitim çalışmalarında Belediyemiz personelinin yanı sıra, Kent Konseyi, Kadın Meclisi, Kadın Sivil Toplum Kuruluşları ve üniversitelerin kadın araştırma merkezlerinden temsilciler yer aldı. Söz konusu eğitim programında katılımcıların katkılarıyla hazırlanan Edirne Belediyesi için Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Taslak Yol Haritasının tarafımızdan onay almasının ardından bu kapsamda yapılan çalışmaların sonucunda Edirne’de toplu ulaşımda kadın şoför dönemi başlatılarak ilki 2014 yılı Ekim Ayı'nda ikincisi 2015 yılı Mayıs Ayı'nda olmak üzere 2 kadın şoför göreve başlatıldı. Kadın merkezlerimizin sayısını çoğalttık. Yaptığımız projeler tüm Türkiye’ye örnek oldu. Birçok kurum ve kuruluşun takdirini kazandık. Projemizle ödül aldık.
- Kent Ormanı ve İzzet Arseven Mesire Alanı

EDİRNE KENT ORMANI VE İZZET ARSEVEN MESİRE ALANI 29 YILLIĞINA EDİRNE BELEDİYESİ’NİN

‘Ağacını koru, doğayı koru, çevreni koru' temasıyla Edirne halkının da katılımıyla temizlediğimiz ormanımızı harabe halinden kurtararak, vatandaşlarımızın hizmetine tekrardan kazandırıyoruz.

- Kültür Merkezi

Edirne Belediyesi, kentin en büyük ihtiyaçlarından biri olan kültür kompleksi olarak kullanılacak binanın yapımına hızla devam ediyor.

- Kadın Merkezleri

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın 2014 yılında göreve başlamasının ardından kadınlara yönelik projeler hız kazandı. Edirne’de Belediye tarafından gerçekleştirilen kadınlara yönelik projelerin başında kadın merkezleri geldi. Edirne Belediyesi bünyesinde hizmette olan Zübeyde Hanım Kadın Lokali’ne işlevsellik kazandırarak kadın merkezleri projelerine ilk adımı atan Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2015 yılı Mayıs Ayı’nda Özgecan Kadın Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Kısa sürede Edirneli kadınların yaşam merkezi haline dönüşen Özgecan Kadın Merkezi’nde dikişten, 3 boyutlu resim kursuna; kuaförden, spor salonuna kadar kadınların neredeyse tüm ihtiyaçlarına cevap verilebilmektedir. Başkan Gürkan, 2016 yılının Mayıs Ayı’nda da Edirne’nin en görkemli tarih binalarından biri olan Eski Vali Konağı’nı kadınların hizmetine sundu. Edirne’nin ilk kadın milletvekili olan Dr. Fatma Şakir Memik’in isminin verildiği 3. Kadın Merkezi 8 Mayıs Anneler Günü’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Burada bir çok birim bir arada buluşturuldu. Dr.Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’nde kadınlara ücretsiz hizmet veren psikolog, hukukçu, doktor bulunmaktadır. 

- Özgür Çocuklar Parkı

Edirne’deki çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek olan bu parkta çocukların özgürce oynayabileceği, her yaş grubunun birlikte hareket edebileceği ve farklı aktivitelerin yer alacağı alanlar yaratıldı. Apartman hayatında bilgisayar oyunlarıyla büyüyen çocukları sokağa çıkartmak, çocukların kendi yaş gruplarıyla iletişim kurabilmelerini sağlamak ve en önemlisi çocukların sokakta özgürce koşmasına olanak yaratmak amacıyla böyle bir proje hayata geçirildi. Parkın açılışı, 23 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

- Panoramik Şehir Turu Otobüsü

Haziran 2016 Olağan Meclisi’nde, Edirne Belediye Meclisi aldığı bir kararla Edirne turunu yani turizm otobüsleri için tur güzergâhını belirledi.  Edirne’nin turizmine katkı sağlaması amaçlanan panoramik şehir turu otobüsü ilk test sürüşünü 15 Temmuz 2016 tarihinde çıktı. Başlatılan bu uygulama Türkiye’de İstanbul’dan sonra ilk uygulama oldu. Günlük bir bilet alarak bir gün boyunca sınırsız sayıda indi bindi yapılabiliyor. Biletle birlikte anında kentin tarihi haritası veriliyor. Yine bilet alan herkese ücretsiz kulaklık veriliyor bu otobüslerde. Bu kulaklığı koltuğun önünde bulunan cihaza taktığınızda Türkçe dahil olmak üzere altı dilde, tur otobüsünün önünden geçtiği tarihi öğeleri kısaca bilgilendiren anlatımlar yapılıyor. 

- İlk Yardım Eğitim Merkezi
İlk Yardım Eğitim Merkezi’ni açarak Türkiye’de üç belediyeden biri olduk. Belediyemizce açılan İlk Yardım Eğitim Merkezi’nde personelimize sertifikalı ilkyardım eğitimleri düzenlendik. Kendi iç bünyemizdeki ilk yardım eğitimleri dışında, Edirne halkına, okullardaki öğretmelere, sporculara, antrenörlere gönüllülük esaslı kurulan tüm sivil toplum kuruluşlarına (STK), derneklere ücretsiz olarak sertifikalı ilkyardım eğitimi vererek gönüllü ilkyardımcılar yetiştirmeye devam ediyoruz.
- Ağaç Kesim Kurulu

Edirne merkezde, cadde ve sokaklarda tehlike arz edebilecek ağaçlar, mühendis ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin olduğu uzmanların oluşturduğu kurul kararına göre kesilebiliyor. İlk çalışmalar 2014 yılının Ekim Ayı'nda başladı.

- Engelli Vatandaşlarımıza Özel Otobüs Hattı
Haftanın her günü sabah saat 08:30'da çarşı istikametine akşam 17:30'da ise Özserhat ve Yeni Toki istikametine dönüş yapan, sadece engelli vatandaşlarımıza yönelik iki adet 2A ve 2B ETUS otobüsü hizmet etmeye başladı.
- Engelli Şarj İstasyonları
2016 yılında, ilkini Saraçlar Caddesi, ikincisini engelli derneklerinin yoğunlukla bulunduğu Ayşekadın Semtine yerleştirdiğimiz; şubat ayının sonuna kadar sayısını ona çıkarmayı hedeflediğimiz Engelli Aracı Şarj İstasyonları ile günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilmeleri ve sosyalleşebilmeleri adına ulaşımı onlar için daha kolay hale getirmeye çalıştık.
- Personele İşaret Dili Eğitimi
İşitme Engelli vatandaşlarımızın hizmetlerimizden çok daha rahat yararlanabilmesi için belediye personelimize İşaret Dili Eğitimi vermeye başladık. Tüm müdürlüklerimizde en az 3 personelimiz İşaret Dili'ni mutlaka biliyor olması gerekiyor ki, işitme engelli vatandaşlarımız Edirne Belediyesi'nin hizmetlerinden rahatlıkla yararlanabilsin. 'Engel sadece Yürektedir' sloganı ile birçok engel grubuna yönelik projelerimiz devam edecek.
- Aile Danışmanlığı Birimi ve Seminerler
Edirne Belediyesi Aile Danışmanlık Birimi Madde Bağımlılığı ile mücadele kapsamında seminerler düzenlemeye devam ediyoruz. Gençlerimizi maddeden uzak tutmak; Kültürel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak; Toplumsal bilincin oluşmasını sağlamak; Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında farkındalık yaratmak; Bağımlılığa bulaşmış gençlerimizin kurtulması konusunda psikolojik destek vermek amacı başlatılan ve sürdürülen madde bağımlılığı seminerlerine, kurum ve kuruluşlardan yoğun talep geliyor.
Edirne Belediyesi Aile Danışmanlık Birimi Personeli Uzman Psikolojik Danışman tarafından, Aile içi iletişim becerileri; Aile içi şiddet; Erken yaşta evlilik; Evlilik öncesi eğitimi; Madde bağımlılığı; Anne baba ile çocuk ilişkisi; Aile ve okul ilişkisi; Stres ve öfkeyle başa çıkma; Anne baba ilişkisi ve iletişim problemleri gibi konularının işlendiği eğitimler dezavantajlı gruplardaki kadınlara yönelik eğitim çalışmaları ve Engelli vatandaşlara ve ailelerine yönelik engellilere yaklaşım ve davranış biçimleri, öfke kontrolü vb. eğitim seminerleri sürdürülmektedir.
- Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi
Belediyemiz ve Orman Su İşleri III. Bölge Edirne Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hayvanseverlerimiz için gerçekleştirdiğimiz Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi Projesi ile Edirne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli Veteriner tarafından Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, Hayvan Davranışı, Hayvan Bakımı ve Beslenmesi, Hasta Hayvanların Tanınması Hakkında Genel Bilgiler, Hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması, işaretlenmesi, sahiplenilmesi ile ilgili bilgiler verildi. 
- Yeni İtfaiye Binası
Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yeni binasına kavuştu.
 
 -Gittiğin Mesafe Kadar Öde