“ÖĞRETMENİN BÜTÜN YAŞAMI ÖĞRETMEKLE GEÇER”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Biz öğretmeniz, biz emekçiyiz, biz mücadeleciyiz. Sobanın, kaloriferin olmadığı yerlerde tezekle ısınmış ve tezekle ısınmasını öğreten kimseleriz. Biz suyun olmadığı köylerde, kuyular açıp, kuyudan su çekip, öğrencilerin susuzluğunu gidermiş bir mesleğin sahipleriyiz. Bir bakkalın, bir dükkanın, bir fırının olmadığı yerlerde ekmek yapmayı öğrenip, bunu da halka, çocuklarımıza öğreten insanlarız, o yüzden öğretmenin emeklisi olmaz, o yüzden öğretmenin bütün yaşamı öğretmekle geçer, eğitmekle geçer” dedi.

2022-11-24 12:56:46
“ÖĞRETMENİN BÜTÜN YAŞAMI ÖĞRETMEKLE GEÇER”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, her 24 Kasım’da olduğu gibi bu yılda geleneği bozmadı ve emekli öğretmenlerle öğlen yemeğinde bir araya geldi. Başkan Gürkan, yemek öncesinde tüm masaları tek tek dolaşarak; tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk’ün ve Cumhuriyetin öğretmenlerinin, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eserinin üzerinde imzası olmayan tek mesleğin öğretmenlik olduğunu söyledi.

Öğretmenlik mesleğinin kutsallığına da vurgu yapan Gürkan, “Eserimizin üzerinde belki imzamız yok ama öyle bir eser yaratıyoruz ama öyle bir eser meydana getiriyoruz ki dünyayı değiştiriyor. Tıpkı, Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmeninin Mustafa Kemal Atatürk ile onurlandığı gibi. Sizler de meslek yaşamınız boyunca kimsenin gitmediği, herkesin adeta unuttuğu o uçsuz, bucaksız köylerde, okullarda, elektriğin, suyun olmadığı, bugün ki teknolojilerin neredeyse hiçbirinin olmadığı ortamlarda bir ömür verdiniz. Hatta çoğu zaman kendi evlatlarınızı görmezden gelerek, başkalarının çocuklarını ama bu ülkenin Cumhuriyetin çocuklarını bu ülkenin insanları için yetiştirdiniz. Bundan daha kutsal bir meslek daha yok” ifadelerine yer verdi.

Öğretmenlerin Cumhuriyetin gerçek mimarı olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Öğretmenlik başkalarının çocuklarını yetiştirmek için çoğu kez kendi çocuğunuzdan ayrı kalabilmeyi göze alabilmek demek. Kendi çocuğunu annesinde, babasında bırakıp, gidip onlarca, yüzlerce çocuğa gönlünden gelen sevgiyle ders verebilmek, yetiştirmek demek. Ebedi Başkomutanımızın ve Ebedi Başöğretmenimizin kurduğu Cumhuriyetimizin, geleceğinin sağlam temeller üzerine atılması için mutlaka bu ülkenin dört bir köşesinde, kıyısında, köyünde, kasabasında, beldesinde görev yapan öğretmenler, Cumhuriyetin gerçek mimarlarıdır. Onların o fedakarlıklarıyla yetişen doktorlar, mühendisler, eğitimciler, aydınlar, yazarlar, çizerler, sanatçılar bu ülkeyi gerçek anlamda bir halk Cumhuriyeti yapmıştır. Öğretmenlerin sayesinde bu ülke tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti haline gelmiştir” diye konuştu.

Kendisinin de bir öğretmen olduğunu ve Öğretmenlik mesleği ile de gurur duyduğunu belirten Gürkan, “Biz öğretmeniz, biz emekçiyiz, biz mücadeleciyiz. Sobanın, kaloriferin olmadığı yerlerde tezekle ısınmış ve tezekle ısınmasını öğreten kimseleriz. Biz suyun olmadığı köylerde, kuyular açıp, kuyudan su çekip, öğrencilerin susuzluğunu gidermiş bir mesleğin sahipleriyiz. Bir bakkalın, bir dükkanın, bir fırının olmadığı yerlerde ekmek yapmayı öğrenip, bunu da halka, çocuklarımıza öğreten insanlarız, o yüzden öğretmenin emeklisi olmaz, o yüzden öğretmenin bütün yaşamı öğretmekle geçer, eğitmekle geçer. Eğitim, gerçekleri öğretmek değildir, eğitim doğru düşünmeyi sağlamak için aklı doğru eğitmektir. İşte Cumhuriyetin öğretmenleri 100 yıldır, bu güzel ülkede, güzel insanlarına bunu yapıyorlar. Eğitimciler var oldukça, öğretmenler var oldukça, Ulu Önderin Başöğretmenin kurduğu Cumhuriyet sonsuza kadar payidar kalacaktır. Yönümüzü saptırmak isteyenler olabilir ama biz hayatı boyunca Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okumuş, Nutuk’u okumuş insanlar olarak buna asla ve asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Edirne Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Şeref Balkan da bu özel günde kendilerini yalnız bırakmayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür etti.

Edirne Emekli Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Ayten Tombul da öğretmenlerin topluma kazandırdığı değerleri anlatmak için zamanın ve kelimelerin yetersiz kalacağını belirterek, Öğretmenlerin aydınlık bir toplumun mimarları olduğunu söyledi.

Edirne Emekli Öğretmenler Başkan Yardımcısı Şermin Karapolat da yaptığı konuşmada Öğretmenlik Mesleğinin kutsallığına vurgu yaparak, tüm Öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.