ULUSLARARASI EDİRNE 23 NİSAN ÇOCUK BİLİM FESTİVALİ BAŞLADI

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen Uluslararası Edirne 23 Nisan Çocuk Bilim Festivali başladı. 3 gün sürecek olan festivalde çocuklar bilimle, sanatla, müzikle buluşacak.

2022-04-22 14:48:51
ULUSLARARASI EDİRNE 23 NİSAN ÇOCUK BİLİM FESTİVALİ BAŞLADI

Edirne 23 Nisan Çocuk Bilim Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı. Edirne Belediyesi önünde toplanan kortej, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesi’ne doğru hareket etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada bir konuşma gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 23 Nisan, Türk milletinin kaderini değiştiren, Türk milletini işgalden, zulümden, esaretten kurtaran Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından açılışının yıl dönümü. Yarın Gazi Meclisi’nin kuruluşunun 102. Yılını bir kez daha coşkuyla ve gururla kutlayacağız. Elbette Kurtuluş Savaşı’nı yöneten bir meclis olarak, TBMM’nin hem Türk tarihinde hem de gönüllerimizdeki yeri bambaşkadır” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve milletle andıklarını belirten Gürkan, “Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünyanın kıskandığı bir lider, bütün dünyanın gıpta ettiği bir deha. Döneminde onunla birlikte ülkelerini yöneten liderlerin hepsi, tarihin tozlu sayfalarında yerlerini aldılar. Ama bugün biz Türk milleti olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bundan 100. Yıl önce yazmış olduklarını bugün hala okuyoruz, yaşıyoruz ve sonsuza kadar da yaşatmaya devam edeceğiz. Ve bu büyük liderin çağın ötesindeki görüşünü, çağları aşan düşüncelerini aradan 102. Yıl geçse de hala yaşıyoruz. Dünyada çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek liderdir Mustafa Kemal Atatürk” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ektiği tohumların sadece Türk çocuklarının değil, dünya çocuklarının da gönüllerinde yaşamaya devam ettiğini belirten Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak, 2 yılın ardından hem Edirneliler ile hem çocuklarımız ile hem de dünyanın dört bir yanından gelen ülkelerin, milletlerin çocuklarıyla bir aradayız. Sevinçliyiz, gururluyuz ve heyecanlıyız. Festivalimizin ismi Edirne 23 Nisan Çocuk Bilim Festivali. Özellikle bunu koyduk. Çünkü akıldan ve bilimden yoksun bir toplum ileriye gidemez. Çocuklarımızı hurafelerle değil, akıl ve bilim ile yetiştirin diyor, Mustafa Kemal Atatürk. Biz de evlatlarımızı, aklın ve bilimin rehberliğinde yetiştirecek ve onları Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti yüzyıllar ötesine taşıyacak, gençler olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticileri olarak yetiştireceğiz. Bu bizim hem geçmişe sözümüz hem de geleceğe en büyük yatırımımızdır” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra festivale katılan ulusal ve uluslararası halk oyunlar ekiplerinin gösterileri Edirneliler ile buluştu. Festivale, Edirne Belediyesi Halk Oyunları Gurubu, Bulgaristan Majoret Gurubu, Havsa Belediyesi Halk Oyunları Gurubu, Bosna Hersek Halk Oyunları Gurubu, Hotead Halk Oyunları Derneği, Moldovya, Melodi Halk Dansları Ekibi, Gürcistan, Anadolu Folklor Vakfı, Kırgızistan Bişkek, Rumeli Folklor Derneği, Romanya, Edirne Folklor Eğitim Merkezi, Bulgaristan Halk Dansları katıldı.

Festivalin haftasonu programı ise şu şekilde;

23/04/2022 CUMARTESİ:

12.00’de Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi’nde Çocuk Şenliği’nin açılışı

12.30’da Müzede düzenlenen kurslara katılan çocuklara kurs bitirme belgelerinin verilmesi

12.45’de Edirne Belediyesi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Kreş ve Gündüz Bakımevi öğrencilerinin 23 Nisan gösterileri ile bale ve dans gösterileri

13.00’te Halk Oyunları Gösterileri

13.45’de Octopus Jimnastik Kulübü öğrencilerinin jimnastik gösterileri

14.00’te Adam Olacak Çocuk Programı

14.00’te Çocuklar Konuşuyor (Belediye Meclis Salonu)

18.00’de Saraçlar Caddesi Sahne Gösterileri (Halk Oyunları)

24/04/2022 PAZAR:

Saat:12.00 ile 17.00 arasında Edirne Belediye Kent Ormanı’nda düzenlenecek Bilim Festivali;

-Çocuk kitabı yazarları Nurgül Ateş ve Başar Atarbay, kitaplarını imzalaması

-Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitim Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi Hasan Özyıldırım ve öğrencileri çocuklarla birlikte interaktif kimyasal deneyler,  aromatik yağlar ile parfüm yapımı

- Edirne Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğretmen ve öğrencileri kimyasal deneyler, Robotik Kulübü’nün etkinlikleri ve kendi yaptıkları droneları sergilenmesi

- Edirne Gençlik Spor Merkezi Deneyap Atölyesi öğrencileri, fizik, kimya, biyoloji deneyleri, farklı bilimsel ve robotik etkinler