GÜRKAN, “ESERLERİNİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Balkan Savaşları’nda Edirne’nin işgali sırasında atölyesindeki resimleri kurtarmaya çalışırken, şehit düşen Şehit Ressam Hasan Rıza’yı vefatının 109. yılında saygı, rahmet ve minnetle andıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ülkemizin ve kentimizin değeri Şehit Hasan Rıza’nın adını yaşatmaya ve günümüze ulaşan eserlerini korumaya devam edeceğiz” dedi.

2022-03-25 10:20:54
 GÜRKAN, “ESERLERİNİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Şehit Ressam Hasan Rıza’nın Çağdaş Türk Sanatının en önemli isimlerden biri olduğunu belirten Gürkan, “Hasan Rıza, kendinden önceki kuşaktan Hüsnü Yusuf, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid ile kendi kuşağından Hoca Ali Rıza, Hüseyin Zekai Paşa ve Halil Paşa gibi asker ressamlar kuşağının bir üyesidir. 1899′da, kendisini, çizdiği tablonun kahramanlarından biri olarak resmeder. Bu resim Fatih Sultan Mehmed’in Topkapı’dan İstanbul’a girişini betimleyen eserdir. Fatih’in bindiği kıratın hemen yanında, elinde tüfek olan yeniçeri muhafızı ise tabloyu yapan ressam Hasan Rıza’dır”

Fransa ve Mısır’da gerçekleştirdiği çalışmaların ardından Şehit Ressam Hasan Rıza’nın Edirne Karaağaç’ta bir atölye kurduğunu ve çalışmalarına burada devam ettiğini belirten Gürkan, “Edirne’de Sanat Okulu’nda müdürlük yapan Hasan Rıza, eserlerinin çoğunu bu okulda görevi sırasında yapmıştır. Edirne’de resim çalışmalarının yanında sosyal olarak da hayatın içinde yer alan Hasan Rıza, sanat okulunun müdürlüğü görevi sırasında birçok öğrenci yetiştirir. Balkan Savaşı sırasında da Edirne Hastanesi’nin müdürlüğünü üstlenen Hasan Rıza, Bulgar Ordusu’nun şehre girmesi üzerine atölyesinde bulunan ve yıllarını verdiği resimlerini kurtarmak için hastaneden Karaağaç’a gitmek üzere yola çıkar. Atölyesinin yağmalanmasına engel olamayan Hasan Rıza, şehit düşer” diye konuştu.

Şehit Ressam Hasan Rıza’nın 5 önemli tablosunun Edirne Belediye Binasında sergilendiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Şehit Ressam Hasan Rıza’nın 1896 yılında resmettiği “Fatihin Gemileri Karadan Yürütmesi”, “Osmanlı’nın Rumeli’ye Geçişi”, 1903 yıllarında resmettiği “Havuz Başında Gergef İşleyen Kızlar”, 1903-1904 yılında resmettiği tahmin edilen “Kuzular” ve “Karlı Bir Havada Geyikli” isimli tabloları gelecek kuşaklara aktarılmasının sorumluğu ile Edirne’mizin kıymetli bir değeri olarak, belediye binamızda sergilenmektedir. Ayrıca çocuklarımızın, halkımızın ve kentimize gelen turistlerin Şehit Ressam Hasan Rıza’yı daha yakından tanımasını sağlamak amacıyla 2017 yılında belediyemiz tarafından yaptırılan heykeli Karaağaç Lozan Caddesi’nde yer almaktadır. Ülkemizin ve kentimizin değeri Şehit Hasan Rıza’nın adını yaşatmaya ve günümüze ulaşan eserlerini korumaya devam edeceğiz.  Şehit Ressam Hasan Rıza’yı vefatının 109. yılında saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.