GÜRKAN, "BALKAN PAKTI'NDAN BU YANA BELKİ DE BU KADAR GÜÇLÜ BİR ÖRGÜTLENME MEYDANA GELDİ"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 24 Balkan Belediyesi’nin yer aldığı B40 Balkan Şehirleri Ağı Zirvesi’nde Balkan Belediyeler Birliği kurularak, sonuç deklarasyonu imzalandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ortak deklarasyon öncesinde yaptığı konuşmada mülteci sorununa dikkat çekerek, zirveyle birlikte Balkan Paktı’ndan bu yana belki de bu kadar güçlü bir örgütlenme meydana geldiğini söyledi.

2021-11-30 13:32:31
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 24 Balkan Belediyesi’nin yer aldığı B40 Balkan Şehirleri Ağı Zirvesi ikinci gününde de oturumlar ve karşılıklı görüşmelerle devam etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, son oturumda yaptığı konuşmada ise göç sorununa dikkat çekti. Göç sorununun sadece bir şehrin ya da sadece bir ülkenin sırtında olmaması gerektiğine dikkat çeken Gürkan,
“Bu yükün paylaşılması gerekir, Bu yükü paylaşmak, belli bir bütçe, belli bir ödenek ayırıp, alın hepsini siz üstlenin demek de değildir. Bu adaletin örnek almaya çalıştığımız sisteme karşı bakış açımızı zayıflatır, güçsüzleştirir, inancımızı yok eder. Bugün göç anlamında Türkiye’nin kendi eksiklerini bir tarafa bırakıp, göç anlamında yaşadığı, kelimenin tam anlamıyla budur. Bazen 6 milyon bazen 9 milyon nüfustan bahsediliyor, bunda en büyük payı yaşayanlardan birisi İstanbul” diye konuştu.

2020 Şubat Edirne’ye 350 binin üzerinde düzensiz mültecinin geldiğini belirten Gürkan, “Benim şehrimin nüfusu 200 bin. O insanlara baktıkça elinizde, cebinizde, mutfağınızda ne varsa vermek istiyorsunuz. Ama yetmiyor. Böyle bir organizasyonu öyle kısa sürede kuramıyorsunuz. Bu gerçekten çok büyük bir sorun. BU sadece Avrupa’nın değil dünyanın da bir sorunu ama biz kendi evimizin bahçesini temizlemek anlamında AB’nin ben sadece para vereyim, geri kalanını siz halledin mantığından ayrılması gerekiyor, değişmesi gerekiyor” dedi.

Bu kadar değerli, önemli ve tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Neredeyse hep özlemini çektiğimiz bir birlikti bu. Belki de Balkan Paktı’ndan bu yana bu kadar güçlü bir örgütlenme meydana geliyor. Yerel halkların desteğini almış, seçimle iş başına gelmiş bütün yerel temsilciler, belediye başkanları burada. İnanıyorum ki çok kısa sürede bu sayı katlanarak, artacak. Tabi çok sorunlarımız var. Ama çok güçlü yanlarımız da var. Birbirimizin rakibi değil paydaşı olmayı becereceğimize inanıyorum. Birbirimizin güçlü yönlerini, birbirimizi daha büyütmek için, daha da güçlendirmek için, daha konforlu hale getirmek için destekleyeceğine inanıyorum. Paylaşmak güzeldir. Paylaşmak insanı mutlu eder, zenginleştirir, güçlendirir. Gabriel Marquez’in bir sözüyle konuşmamı sonlandırmak istiyorum. “Fakirlik elinizi cebinize attığınızda boş olması değil. Elinizi cebinizden çıkardığınızda tutacak bir elin olmamasıdır” dün boştu, bugün 24 tane eli tutuyoruz” diye konuştu.