GÜRKAN, BALKAN DERNEKLERİ YERLEŞKESİ'NİN AÇILIŞINA KATILDI

Balkan Dernekleri Yerleşkesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile İzmit'te açıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Balkan Masası Sorumlusu Belediye Meclis Üyesi Filiz Gencan Akın ile birlikte açılış törenine katıldı.

2022-01-31 09:14:13
GÜRKAN, BALKAN DERNEKLERİ YERLEŞKESİ'NİN AÇILIŞINA KATILDI
Mübadele Sözleşmesi’nin 99’uncu yıl dönümünde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda misafirin katılımıyla 30 Ocak 1923 Nüfus Mübadelesi’nin 99. Yıl Dönümü Anması İzmit’te gerçekleştirildi. Anma töreninin ardından İzmit Belediyesi Balkan Dernekleri Yerleşkesi kapılarını tüm Balkan derneklerine açtı.

30 Ocak 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan ve birçok hikâyeyi barındıran mübadele sözleşmesinin 99. Yılı anısına düzenlenen program Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu’nun nefes kesen gösterisi ile başladı. Mübadeleyi anlatan gösteri misafirlerden büyük alkış toplarken duygulu anlar yaşattı. Etkinlikte mübadele dönemine ait fotoğraflar, video gösterimleri sergilenirken Rumeli türküleri seslendirildi. Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, ‘Lozan Mübadele ve Sonrası’ adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tarihçi Doç. Dr. Ercan Sepetçioğlu, ‘Adalar Denizinden Anadolu’ya Gelenler’ adlı konuşmasını gerçekleştirdi.

KILIÇDAROĞLU, “GÜZEL TÜRKİYE’Yİ BERABER İNŞA EDECEĞİZ”

Açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Balkanlar deyince yüreğimizde derin bir sızı hissederiz. Onların türkülerini dinlediğiniz zaman bu sızıyı yüreğinizin derinliklerinde görürsünüz. Çok güzel bir açılış yaptık bugün. Güzel bir yerleşke var. İçinde umarım tarihin derinliklerinde yer alan pek çok anıyı görmüş oluruz. Acıları unutmamak geleceği daha sağlıklı inşa etmek açısından son derece değerlidir. Yoksa acılar elbette ki tarihin tozlu raflarında kalacaktır. Biz geleceğe güzel bir dünya bırakmak isteriz. Güzel bir dünya bıraktığımız zaman da evlatlarımız o güzel dünyada neşeyle, sevinçle, gelecek umuduyla yaşarlar. Bu güzel yerleşkeyi Kocaeli halkına açan Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e hepinizin huzurunda teşekkür ederim. Bir şeyden de emin olmanızı isterim. Pek çok sıkıntıyı bugün de yaşıyoruz ama bu sıkıntıları birlikte aşacağız. Millet ittifakıyla aşacağız. Beraber güzel Türkiye’yi inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Balkan Dernekleri Yerleşkesi, Balkan kültürüne ait değerlerin sergileneceği 108 metrekare sergi ve etkinlik alanı, 25 metrekare toplantı odası, 25 metrekare sedirli misafir ağırlama alanı, 21 metrekare idari birim odası, 18 metrekare mutfak ve 90 metrekare kafeterya alanından oluşuyor.