AVRUPA DİPLOMASI ÖDÜLÜNE EDİRNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Edirne Belediyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Diploması ile ödüllendirildi. Avrupa idealini geliştirmekte faal olan kentlere verilen bir ödüle layık görülmenin onur ve gururunu yaşadıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu ödül Edirne’mizin, bu ödül Edirnelilerin” dedi.

2022-04-28 11:09:42
AVRUPA DİPLOMASI ÖDÜLÜNE EDİRNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Edirne Belediyesi, Avrupa Konseyi tarafından verilen ve dört basamaklı Avrupa Ödülü’nün ilk aşaması olan "Avrupa Diploması" ödülünü aldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, alınan ödülü düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna paylaştı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM), yaklaşık 40 yıldır, her yıl 47 ülkeden kendisine üye Avrupa ülkesinden 14 ülkeye 4 farklı kategoriden ödül verdiğini belirten Gürkan, “Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin amaçları, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek; ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak; Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktır. Avrupa konseyi, ülkemizin ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yla kurduğu ilk kurumsal bağı temsil etmektedir. Türkiye Avrupa Komisyonuna, kuruluşundan üç ay sonra, ağustos 1949’da davet edilmiş ve örgütün kurucu üyeleri arasında sayılmıştır. 1955 yılında parlamenterler meclisi tarafından oluşturulan Avrupa Ödülü, bir Avrupa belediyesine Avrupa alanındaki eylemleri için verilebilecek en yüksek ayrıcalıktır. Bir kupa, bir madalya, bir diploma ve kazanan belediyeden gençler için Avrupa'da bir çalışma ziyaretine harcanacak bir burstan oluşur. Ödül, Avrupa idealini (kardeş şehir faaliyetleri, Avrupa eksenli etkinlikler, değişim ziyaretleri vb.) Aktif olarak teşvik ettikleri için belediyeleri ödüllendirir, Avrupa Konseyi parlamenterler meclisi her yıl dört ödül sunar: Avrupa Diploması, Onur Bayrağı, Onur Plaketi Ve Avrupa Ödülü. Bu ödüllü kategoriye başvurmanın ilk adımı Avrupa Diploması basamağıdır. Önce Avrupa Diploması basamağına başvurup, orada ödüle hak kazanmanız gerekir. Daha sonra ödüller adım adım gidiyor” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Ödüllerinin, çeşitli ödül seviyelerinin ödüllendirilmesi ileriye doğru giden seviyelerden oluştuğunu belirten Gürkan, "Giriş seviyesi olan Avrupa Diplomasını takiben, başvuran belediyeler daha sonra en üst düzeyde rekabet edebilmek için sırası ile Onur Bayrağı, ardından onur plaketi ve ardından en üst düzey olan Avrupa Ödülü için başvuruda bulunmalıdır. Avrupa Konseyi'ne üye 47 devletten birindeki herhangi bir belediye başvuru yapabilmektedir. Avrupa Ödülü’nü 47 ülkeden her yıl bir belediye alabiliyor. Bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi aldı bu ödülü. Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sevgili dostum Tunç Soyer’i tebrik ediyorum. Çok önemli bir ödül bu. Onur Bayrağı, dört belediyeye veriliyor. Bu yıl Fransa Granville, Almanya Wadersloh, Polonya Mińsk Mazowiecki. Ukrayna Kyiv Belediyesi kazandı. Onur Bayrağı 5 Belediyeye veriliyor. Bu yıl Almanya Bad Krozingen, Rodgau (Hessen) ve Velbert, Portekiz Cascais Belediyesi ile Türkiye’den Konak Belediyesi kazandı. Avrupa Diploması da 4 belediyeye verilmiş, Fransa Longwy, Almanya Zell-Mosel, Türkiye’den Bornova ve Edirne Belediyesi. Bu ödül maddi değeri olmayan bir ödül ama manevi değeri çok büyük. 26 Nisan 2022 tarihli yazı ile belediyemizin Avrupa Diploması ödülüne layık görüldüğü bilgisi geldi. Ödül töreni hakkında daha sonra bilgilendirme yapılacağı belirtilmiştir” diye konuştu.

“AB üyeliği için biz de Edirne Belediyesi olarak çok uzun süredir çalışıyoruz” diyen Gürkan, “Adalet başta olmak üzere bütün standartlarda ülkemizin Avrupa standartlarına gelmesi için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi süreceğiz. Edirne Belediyesi olarak AB ile ilgili birçok proje yaptık. Özellikle IPA kapsamında birçok projemiz oldu. Öncelikle çok detaylı bir başvuru belgesi olması gerekiyor. Öncelikle bunu sağladı arkadaşlarım. Eksiksiz bir şekilde müracaatlarını yaptık. Başvuru tarihi 15 Ocak ama arkasında yıllar var. Bundan sonraki aşamamız Şeref Bayrağı için başvurumuzu yapacağız” ifadelerine yer verdi.