2. TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ

Edirne Belediyesi’nin yerli üretimi desteklemek, Edirne’nin bereketli topraklarına tekrardan can vermek; en büyük mirasımız olan yerli tohumu geleceğe taşıyarak; sağlıklı ve zengin yarınlar bırakmak adına düzenlediği 2. Tohum Takas Şenliği başladı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yerli tohumları geleceğin teminatı çocuklara teslim etti.

2022-03-21 07:25:38
2. TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ
Edirne Belediyesi’nin düzenlediği ve Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer’in de katıldığı 2. Tohum Takas Şenliği Edirne Belediyesi Kent Ormanı’nda düzenlenen etkinliklerle  başladı.  2 gün sürecek olan şenliğin ilk günü Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı açılış konuşmasında yerli tohumun önemine dikkat çekti.

Dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşadığımızı belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Dünyanın en güzel ülkelerinden birinde dünyanın en güzel insanlarıyla birlikte yaşıyoruz, bu cennet vatanda, bu cennet ülkede. Elbette belediyelerin görevlerinden biri de kentlinin yaşamındaki vazgeçilmez unsurlarla ilgili önemli farkındalıklar yaratmak. Kuşkusuz belediyeler, yönetiminde bulunduğu kentlerde insanların daha sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmesi için her noktaya müdahale etmek zorunda. Her alanda farkındalık yaratmak zorunda. İnsanların, toplumun, yöneticilerin dikkatini çekmek zorunda. Bugün Türkiye’de, siyasi parti ayrımı yapmadan söylüyorum, tohumun, toprağın, üretimin öneminin farkına varan, pandemi ile birlikte özellikle sağlıklı gıdanın farkına varan birçok belediyemiz, tohumla, tarımla, üretimle, hayvancılıkla ilgili çok kayda değer çalışmalar yapıyorlar. Bunu önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Pademinin tüm dünyaya çok şey öğrettiğini belirten Gürkan, “Ama öğrettiklerinin belki de en önemlisi sağlıklı gıdanın vazgeçilemez olduğu. Canlı yaşamanın devam edebilmesi yani bir anlamda soyumuzun sürdürebilmemiz için cep telefonlarımıza ihtiyacımız yok, internete ihtiyacımız yok. Lüks araçlara ihtiyacımız yok, anlı, şanlı otoyollara, köprülere ihtiyacımız yok. Ama iki şey vazgeçilmez; biri temiz, sağlıklı içme suyu, ikincisi sağlıklı gıda. Kuşkusuz yerli tohumun dezavantajları var. Üretim kapasitelerini çok fazla artıramıyoruz. Hibrit tohumlar bu anlamda muhteşem. 200 kilogram ürün aldığımız yerli tohum buğdaydan, hibrit tohum olduğunda 700-800 kiloya kadar artırabiliyoruz. Bu elbette gittikçe artan dünya nüfusu için vazgeçilmez. Ama hibrit tohumun içinde neler olduğunu siz üretebilirseniz bilebilirsiniz. Sizin üretemediğimiz hiçbir şeyi kontrol etmeniz mümkün değil” dedi.

Yerli tohuma, üretime gönül veren herkesi kutladığını belirten Gürkan, “Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu uğurda çalışma yapan tüm belediyelerimizi, tüm paydaşlarımızı, dostlarımızı yürekten alkışlıyorum, Bu soğuk günde bu işe gönül veren bütün hemşehrilerimiz burada. Bu ülke bizim. Hiçbir yere gitmeye niyetimiz yok. Biz bu ülkeyi bedel ödeyerek kurduk, bedel ödeyerek kurtardık. Sonsuza kadar da yaşatmakta kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan, törene katılan protokol ile birlikte yerli tohumları geleceğin teminatı çocuklara teslim etti.

Katılımcı belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşların, STK’ların açtığı stantların ziyaret edilmesinin ardından program Belediye Bandosu Konseri ile devam etti.

Ayrıca gün boyunca çocuklar için çim adam yapımı, tohum ekimi gibi atölye çalışmaları gerçekleştirildi.