KAKAVA - HIDRELLEZ FESTİVALİ

 

Her yılın 05-06 Mayıs tarihlerinde düzenlenir.
Türk dünyasında önemli günlerden sayılan Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları inancı Hıdrellez'in, Romanlardaki yansıması Kakava, Romanlar için bir yıl boyunca sabırsızlıkla beklenen ve büyük hazırlıklar yapılarak kutlanan en önemli günlerden biri olarak kabul ediliyor.

Edirne'de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri 5-6 Mayıs tarihlerinde iki ayrı mekanda kutlanır; Konser, yarışma, dans gösterileri Saraçlar Caddesi'nde, diğer etkinlikler ise Kırkpınar Güreşleri'nin de düzenlendiği Sarayiçi'nde gerçekleşmektedir.

Şenlikler her iki gün de baharı karşılamaya yönelik iki özel ritüelle başlar. Bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması arzusunu simgeleyen Kakava Ateşi’nin yakılması ve pilav ikramı 5 Mayıs’ta, Sarayiçi'nde yapılır. Arınma ve doğanın uyanışını selamlama amaçlı "Bahara Giriş" ritüeli ise 6 Mayıs sabahı saat 06.00'da, Tunca Nehri kıyısında gerçekleşir.
Etkinliklere Türkiye'deki tüm roman derneklerinin temsilcilerinin yanı sıra, yerel ve yabancı fotoğraf sanatçıları ve son yıl ki rakamlara göre yaklaşık 10 bine yakın izleyici katılmaktadır. Kakava Şenliklerine dünya-ulusal basın tarafından da yakından takip edilmektedir.

 

BANDO VE CİGER FESTİVALİ

Tarihi hava koşullarına göre netleşmektedir. Bando ve Ciğer Festivali, Edirne’nin simgelerinden biri haline gelen Tava Ciger ve Edirne Belediye Bandosu’nun dünya çapında ses getiren başarılarının ardından düzenlenmeye başladı.

Türkiye’den ve Bulgaristan, Yunanistan, Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerden Edirne’ye gelen Bando grupları, Bando ve Ciğer Festivali’nde Edirnelilere ve Edirne’ye ziyarete gelen misafirlere gün içerisinde aralıksız müzik ziyafeti sunmaktadır.

Festivalin son gününde Saraçlar Caddesi’ne kurulan stantlarda Edirneli ciğer ustaları misafirlere yaklaşık 1 ton ücretsiz ciğer servisi yapmaktadır.
2018 yılında düzenlenen festival kapsamında, Edirne Belediyesi tarafından yaptırılan Dünyanın En Büyük Ciğer Tavası, Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi.


 

TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ
Başlangıcı Edirne’nin fetih tarihi olan 1361 yılı olarak kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yüzyıllarca kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşanbüyük bir spor ve kültür etkinliğidir.
Tamamen Türklere özgü olan yağlı güreşin tarihi daha eskilere, doğudan batıya göç eden Türklerin Bizanslılarla karşılaşmalarına dayanır. Kırkpınar, Türklerin Rumeli'ye geçişi ile gelişti ve günümüze  ''Yaşayan En Eski Spor''  geleneği olarak ulaştı.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine kabul edilmesiyle birlikte önemi daha da artmıştır.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız...