Atatürk Edirne’de kaldığı sürece çalışmalarını belediyenin üst katında, asma merdivenlerle çıkılan ve günümüzde Belediye Meclis Salonu olarak kullanılan salonda sürdürmüştür. Bu salona sağdan ve soldan olmak üzere ahşap camekanlı iki kapıdan girilir. Ortada bulunan bir masa vardır. Gazi, konuklarını ve yakınlarını bu salonda kabul etmiştir. Atatürk’ün bir kültür forumu niteliğinde olan sofrası, bu salon ve bu masa etrafında kurulmuştur. Ata’nın Edirne’nin çeşitli sorunları hakkında edindiği izlenimlerinin kritiği ve tartışması bu sofrada dile getirilmiştir.

Menemen irtica olayı, Gazi’nin Edirne gezisi sırasında olmuştur. Bu olayın önlemleri, gereken işlemleri bu salonda kararlaştırılmıştır. Dr. İbrahim Sakaoğlu’nun dönemin Belediye Başkanı Ekrem Demirey’dan dinlediği anısına göre Atatürk İç İşleri Bakanı Şükrü Kaya’ya “Menemen’i haritadan siliniz” emrini bu salonda vermiştir.

Bu kadar önemli kararların alındığı salonun hemen yanında Ata’nın kaldığı oda bulunmaktadır.

Yukarıda sözü edilen Belediye Meclis Salonu’nun batısındaki oda “ATATÜRK ODASI” olarak adlandırılır. Gazi Mustafa Kemal 1930 yılında Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye geldiklerinde bu odada kalmışlardır.

 

 

 
 
 

1978 yılına kadar bu oda Belediyenin konuk odası olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün Edirne’ye Cumhurbaşkanı olarak gelişinin 48'nci yıldönümünde, o dönemin Belediye Başkan Güngör Mazlum Başkanlığında Latif Bağman ve Oral Onur’dan oluşturulan kurulca yapılan inceleme ve araştırma sonucunda, Ata’nın dört gece yattığı bu oda 1930 yılındaki durumuna getirilmesi kararlaştırılmıştır.

O günleri yaşamış ve bu odanın hazırlanmasında bulunmuş, kişilerle görüşülmüş yatak, karyola, gardırop, masa ve koltukların yerleşim biçimleri saptanmıştır. Belediyenin çeşitli dairelerinde bulunan o günler kullanılmış eşyalar bulunmuş ve odaya yerleştirilmiştir. O günün perdeleri çok eskidiğinden yenilenmiştir. Yatak, yorgan ve battaniyelerin Edirne eşrafından alındığı ve yatağın üzerinde kahverengi ve beyazlı bir Siirt battaniyesi olduğu, eski Belediye Başkanlarımızdan Şerif Bilgen’in eşi ve 1961 kurucu meclis Edirne üyesi Süleyman Bilgen’in annesi Fahrünnisa Bilgen’den öğrenilmiştir. Gerek  bu battaniye, gerekse Atatürk’ün kullandığı yazı takımı şehrimizde Atlığ ailesinde bulunduğu anlaşılmış ve yıldönümü törenlerinde bu aileden alınarak ATATÜRK ODASI’na konulmaktadır.

Belediye Başkanı Güngör Mazlum tarafından Atatürk Odası 'ATATÜRK  MÜZESİ' durumuna getirilmiştir. Açılışı Vali Bekir Öztürk tarafından 21 Aralık 1978 tarihinde yapılan ilk kutlama töreninde yapılmıştır.

 

 
 

Odanın eni 5.10 metre, boyu 6.50 metre ve yüksekliği 5.50 metredir. Tavanı motiflerle işlenmiş, tabanında da güvez renkli 6.50 m-4.30 m. boyutlu, ortası göbek motifli taban halısı ile döşelidir. Kapıdan girince karşıda iki pencere arasında bir cam vitrinde Atatürk Edirne’ye geldiklerinde kullanılan gümüş yemek, şampanya, şarap ve likör takımları vardır. Bu takımların arasında Ata’nın tek olarak kullandığı gümüş kahve fincanı ve gümüş şekerliği de bulunmaktadır. Çatal, kaşık, bıçak takımları, gümüş kapaklı üç adet sahan, tepsili gümüş çorba, yemiş ve komposto takımları aynı vitrinde yer almaktadır. Bu vitrin üzerine 1927’de Ressam Prof.Arthur Kampf tarafından yapılan Atatürk’ün çizmeli, kırbaçlı Mareşal giysili, arka planda atı ve Ankara görünümlü, renkli portresi asılmıştır. Sol tarafta ceviz kaplama bir karyola, sağında aynalı şifonyer ve manyetolu telefonu, karyolanın solunda yine ceviz kaplama bir gardırop, yatak yün, yorgan sıra saten ve sarı renkte. Yatağın üzerindeki kahverengi Siirt battaniyesi yukarıda da belirtildiği gibi Edirne Yeniimaret eşrafından Muhlis Atlığ ailesinden emanet alınmıştır. Bu battaniye kızları Nurten Atlığ (Tükelman) da saklı iken Edirne Belediye Başkanlığı demirbaşına kaydedilmiştir.  Gardırobun yanında  da camlı bir başka  vitrinde üç gözünde süt takımı, komposto, çay takımı ve iki vazo ile porselen eşyalar, en alt gözde ise deri kaplı kadife çanta içinde gümüş yemek servis takımı vardır. Karyolanın başı ucundaki duvarda 1.40 x 2.30 m. boyutunda sarı yıldız çerçeveli ressam Hasan Rıza Beyin 1903 de yaptığı yağlı boya anne, çocuk ve kuzular bahar tablosu asılı. Atatürk’ün bu tabloyu çok anlamlı bulduğu ve çok sevdiği söylenir.

 
 
 

Giriş kapısının içeriden üst bölümünde yine aynı boyutta ve diğer bir ressamın NEHİRDE KAYIKLAR tablosu asılı. Kapının sağ tarafında büyük boy demir döküm motifli soba. Bu soba Sultan Reşat’ın Edirne’de yaptırdığı Sinema ve Tiyatro binasından getirilmiştir. Tam sağ köşede, camlı, ahşap viyana sitili bir köşe dolaplı vitrin var. Bunun altında Gazi’nin 1930 yılında Edirne’ye gelişlerini belirleyen İstanbul, Ankara ve Edirne basınında çıkan gazetelerin tıpkı basım sayıları konmuştur. Üstte camekânlı bölümde diğer vitrinlerdeki porselen yemek takımlarının bir bölümü var. Hemen köşe dolabın yanında 80 cm yüksekliğinde değerli  ağız kısmı kırık, koyu yeşil renkli, Çin işi bir vazo var.(Bu vazo çift olup asma merdiven başlarında süs olarak duruyordu. Bir kaza sonucu biri tamamen kırılmış diğeri bu odaya konmuştur.) Karyolanın ayakucu hizasında yuvarlak üç fil ayaklı masif bir ceviz masa, üzerinde kadife saçaklı bir örtü. Odanın sağ penceresi hizasında, masanın çevresinde dört kişilik masif ceviz bir kanepe ile aynı nitelikte iki koltuk, deri kaplı olan kanepe ve koltuklar  1915 yapımıdır. Sağ duvarda,  karyolaya karşı 30x100 cm boyutunda sarkaçlı bir duvar saati asılı.  Odada kapının arkasındaki duvarda 2 ve sağ duvarda da 1 olmak üzere 3 pencere var. Boyutları 1.40x3.40 metredir. Pencerelerin üstlerinde ahşap motifli koyu kahverengi masif kornişler. Perdeler şarabi renkte, kadife, saçaklı, çift kanatlı yere kadar uzun. Ayrıca desensiz beyaz tüller. Odada tavanın tam ortasında Çekoslavak Kritali 1905 yapılı 12 kandilli kristal avize. Bu avizeyi Gazi Edirne’ye geldiğinde, Arasta önünde kurulan bir Jeneratörden elektrik verilmiştir. Gardırobun arkasında bir kapı görülmektedir. Gazi Mustafa Kemal Edirne’ye geldiği zaman bu kapı kullanılarak 2.10 x 4.00 metre bir banyo dairesi yapılmıştır. Banyoda sıcak su termosifonu ve küvet vardır.