ÖZGÜRLÜĞÜN NİŞANESİ

Edirne Belediyesi’nce, Edirne'nin kurtuluşunun 100. yılı anısına Hıdırlık Tepesine yapılan Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu anıt Türk milletinin bağımsızlığının, özgürlüğünün ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu ülke için gözünü kırpmadan canını vermesinin bir sembolüdür” dedi.

2022-11-25 13:44:43
ÖZGÜRLÜĞÜN NİŞANESİ

Heykeltıraş Hüsnü Ertuğ Atlı tarafından yapımı gerçekleştirilen ve sonsuza kadar özgürlüğümüzün nişanesi olan Kurtuluşun 100. Yılı Anıtı için Hıdırlık Tepede açılış töreni düzenlendi. Tören öncesinde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ay yıldızlı Türk Bayrağı’nı öperek, bayrağı anıtın olduğu alana çekilmesi için Zabıta memurlarına teslim etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 100. Yıl Anıtı’nın Jüri Başkanlığını yapan Prof. Dr. Osman İnci, bir konuşma gerçekleştirdi.

100. Yıl Anıtı’nın hayırlı olmasını dileyen Prof. Dr. Osman İnci, 100. Yıl Anıtı Jüri Başkanlığı’nı büyük bir gururla kabul ettiğini söyledi. 6 aylık bir sürede anıtın yapımının gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Osman İnci, bu muhteşem eser için de Heykeltıraş Hüsnü Ertuğ Atlı’ya teşekkür etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Edirne’nin ilelebet özgür ve bağımsız kalışının 100. yıl dönümünü gururla kutladıklarını söyledi.

Kentlerin de tıpkı insanlar gibi hafızaları olduğunu ve anıtların da geçmişle bugünü, bugünle geleceği birbirine bağlayan önemli yapıtlar olduğunu ifade eden Gürkan, “Cumhuriyet’imizin 50. yılında yine yapılan bir yarışma ile kentimize kazandırılan rahmetli Heykeltraş Tankut Öktem’in eserlerinden biri buna örnektir. Yine 1997’de Prof. Dr. Osman İnci’nin rektörlüğü döneminde Cumhuriyet’in tapusu Lozan Antlaşması ile alınmış olan Karaağaç’ta yaptırılan Lozan Anıtı bu örneklerden biridir. 97 yılından bu yana Edirne’de herhangi bir anıt eser yapılmadı. Kuşkusuz 100 yıllar önemlidir. Bir asır diyoruz. O yüzyılları, gelecek kuşaklara kentin geçmişi ile ilgili bilgiler vermek, anımsatmalar yapmak, kentin hafızasında yer tutmasını sağlamak için bu tür anıt eserlere ihtiyacı vardır” dedi.

Edirne’nin önemli bir kent olduğuna dikkat çeken Gürkan, kente Edirne’nin kurtuluşunun 100. yılını simgeleyen bir anıt eser kazandırmak istediklerini belirtti.

Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı’nın Hıdırlıktepe’ye yapılmasının nedenlerini de açıklayan Gürkan, “Edirne 7 tepesi olan bir şehirdir. Üzerinde bulunduğumuz Hıdırlıktepesi, Balkan Savaşı’nda karargah olarak görev yapmış, Hıdırlık Tabyası’na ait bir tepedir. Hıdırlık Tabyası, tekrardan restore edilerek, Balkan Müzesi haline getirilmiş ve bu tepe bir anıt tepe haline gelmiştir. Burayı Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı ile de taçlandırmak istedik. Bulunduğu hakim nokta nedeniyle şehrin her tarafından görülen, Kapıkule Sınır Kapısı ve Yunanistan tarafından da görülen bir nokta olması bizim tercihlerimizdeki en önemli etkenlerden birisi oldu. Bu anıtın özgürlüğün, bağımsızlığın ne demek olduğunu bizden sonraki nesillere de, bizden sonraki genç kuşaklara da en iyi şekilde anlatacağını ve bir rehberlik görevi yapacağına eminim. Ulusumuzun kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapmak için şehit olan bütün evlatlarımızı rahmet, şükran ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Bu anıt Türk milletinin bağımsızlığının, özgürlüğünün ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu ülke için gözünü kırpmadan canını vermesinin bir sembolüdür. Kentimize, Edirne’mize, bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze armağan olsun. ” diye konuştu.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da “Şehrimiz ilelebet özgürlük ve bağımsızlık içinde yaşayacak. Bize bu günleri armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranla yad ediyorum. Edirne çok kadim bir şehir. Adeta bir müze şehir konumunda. Bugün de bu müze şehre 100. yıla ait bir nokta daha vuruluyor. Bu kıymetli bir çalışma” diye konuştu.

Daha sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler adına okunan duaların ardından anıtın açılışı gerçekleştirildi.