GÜRKAN’DAN ANLAMLI MESAJ: Hangimizin boynunda Mustafa Kemal'inki gibi idam fermanı var ki, sandığa gidip oy kullanmayacağız!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 28 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi için sandığa gitmek istemeyenlere Mustafa Kemal Atatürk’e padişah fermanı ile verilen idam cezasını hatırlatarak, “Hangimizin boynunda Mustafa Kemal’in ki gibi bir idam fermanı var ki, sandığa gidip oy kullanmayacağız biz. Edirne’den sesleniyoruz; ben varım, ben varım, ben varım!” dedi.

2023-05-19 21:55:20

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda “Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi. Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanan kortej, taşıdıkları Türk bayrakları ve meşalelerle, bando eşliğinde Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirnelilerin bayramını kutladı.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesinin ilk adımını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak attığını söyledi. Bu sayede egemenliğin saraydan alınarak, halka verildiğini ifade eden Gürkan, “O İlk adım bir milletin yeniden dirilişinin, yeniden ayağa kalkışının, yeniden şahlanışının ilk adımıdır. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözünün yaşama geçişinin ilk adımıdır. Bu ilk adım, ardından devam eden mücadeleler, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ve Cumhuriyet ile taçlanan, egemenliğin saraydan alınıp halka verildiği günün ilk adımı. O yüzden bayramımız kutlu olsun Edirne’m” şeklinde konuştu.

28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitmemeyi düşünenlerin olduğuna dikkat çeken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Mustafa Kemal Atatürk’e padişah fermanı ile verilen idam cezasını hatırlatarak, “Hangimizin boynunda Mustafa Kemal’in ki gibi bir idam fermanı var ki, sandığa gidip oy kullanmayacağız biz. Edirne’den sesleniyoruz; ben varım, ben varım, ben varım!” dedi.

Gürkan şöyle konuştu:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları 16 Mayıs’ta İstanbul’dan Bandırma Vapuruna binip Samsun’a doğru yola çıktıklarında, daha onlar yoldayken, padişahın bir fermanı yayınlandı. O fermanda Mustafa Kemal’in idamına karar verilmişti. Mustafa Kemal, Samsun’a çıktı ve ilk işi üniformasını çıkarıp, halkın arasına girmek oldu. Ve şunu söyledi Pir Sultan’ın sözlerine dayanarak;

Kadılar Müftüler Fetva Yazarsa,

İşte Kemend, İste Boynum Asarsa,

İşte Hançer, İste Başım Keserse,

Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan.

Ve ardından boynunda o idam fermanıyla Anadolu’yu ve Rumeli’yi karış karış örgütlemeye başladı. Adeta bağımsızlık meşalesini, güzide ülkemizin her bir köşesinde tek tek yakmaya başladı. Bugün umutsuz olanlarımız var, üzülmüş olanlarımız var, inancı eksilmiş olanlarımız var. Mustafa Kemal’e İstanbul’da Marmara denizinde demirlemiş düşman gemilerini gösterdiler. Atam, Ne dedi? “Giderler, geldikleri gibi giderler” dedi. Geldikleri gibi gittiler. Türk Milleti onları geldikleri gibi gönderdi. Evet canımız sıkıldı, moralimiz bozuldu, seçimlerin sonuçlarını içimize sindiremedik. Bazı arkadaşlarımız diyor ki ‘ben sandığa gitmeyeceğim 28’inde’. Bazılarımız ben oy kullanmayacağım diyor. Ben şimdi Edirne’den Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtı’nın gölgesinden sizlere sesleniyorum. Hangimizin boynunda Mustafa Kemal’in ki gibi idam fermanı var ki sandığa gidip oy kullanmayacağız biz. Hangimiz onun kadar tutsak edildik, esir edildik?

Ordu yok dediler, kurulur dedi. Para yok dediler, bulunur dedi. Askerimiz yok dediler, ben varım dedi. Şimdi Edirne’den sesleniyor muyuz? Ben varım, ben varım, ben varım!

Şimdi Mustafa Kemal’imizin, Ulu önderimizin evlatları olarak, onun umudunu bağladığı gençler olarak, inanıyorum ki Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni, hep beraber 2. Yüzyılına, o aydınlık yüzyıla, o pırıl pırıl yüzyıla beraber taşıyacağız sizlerle. Eğer içinizde umutsuzluk varsa Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü hatırlatın kendinize. ‘Ben umutsuz durumlar tanımam, ben umutsuz insanlar tanımam. Benim umudum gençliktedir, Türk Gençliğindedir’ dedi Atatürk. O yüzden yılgınlık yok, o yüzden bıkkınlık yok, o yüzden vazgeçmek yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti’ni ikinci yüzyılına gururla, onurla, aydınlıkla taşıyacağız, sana söz olsun Atatürk ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra, 19 Mayıs’ın aynı zamanda evlilik yıldönümü olduğunu da belirterek törende kendisine eşlik eden eşi Esra Gürkan’a çiçek takdim etti.