ÇEVREYE DOST TESİS EDİRNE’NİN HİZMETİNDE

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın en önemli projelerinden biri olan Tunca ve Meriç Nehirlerini evsel atıklardan tamamen arındıracak; 23 mahallenin atıklarını arıtacak Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, hizmete açılıyor. 3 Mart Cuma Günü Saat.15.00’te düzenlenecek olan açılış törenine tüm Edirne halkını davet eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Gururluyuz. Çevreye dost bir tesisi daha Edirne’mize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm halkımızı bu gururu birlikte yaşamaya davet ediyorum” dedi.

2023-03-02 10:02:14
ÇEVREYE DOST TESİS EDİRNE’NİN HİZMETİNDE

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve geldiğinde sözünü verdiği Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, hizmete açılıyor. 23 mahallenin atık sularını arıtacak, Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Edirne’deki 8 bin 300 yıllık sorun da tarihe gömülüyor.

Edirne’de evsel atık suların bugüne kadar hiçbir arıtmaya tabi olmadan nehirlere akıtıldığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu, 8 bin 300 yıllık tarihe sahip Edirne’miz için en önemli sorunlardan biriydi. Bununla ilgili göreve geldiğimiz günden itibaren çalışmalara başladık. 2015 yılında meclis kararıyla İller Bankasına yetki verdik.  İller Bankası projeyi onayladı ve yapım işleri için tekrar İller Bankası’na yetki verildi. Yapım işinin ihalesi tamamlandı, 26 Aralık 2017 tarihinde sözleşmesi onaylandı. 08.01.2018 tarihinde yer teslimi yapıldı. 5 Haziran 2018 tarihinde yani Dünya Çevre Günü'nde tesisin temelini attık. Pandemiye birlikte tesis planladığımız zamanda bitmedi. Ancak zemin şartları ve projedeki bazı eksikler nedeniyle 2022 yılında bir ikmal ihalesi yapıldı. Onunla beraber proje daha da hızlanarak devam etti. Bu tesis 2033 yılına kadar günlük yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu arıtacak. Daha sonraki aşamada da günlük yaklaşık 50-51 bin metreküp suyu arıtacak şekilde planlandı” dedi.

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile 23 mahallenin atık suyunu arıtacağını belirten Gürkan, burada arıtılan suyun tarımsal sulamada da kullanılabileceğini söyledi.

BU UTANÇTAN DA KURTULMUŞ OLUYORUZ

Edirne’nin 8 bin yıldır nehirlere akan evsel ve kanalizasyon atıklarının artık arıtılarak akıtılacağını belirten Gürkan, “Edirne Belediyesi atık su arıtmada biraz geç kalmış belediyelerden biri ama son derece modern, günün şartlarına, teknolojiye, bilime uygun bir ileri biyolojik atık su arıtma tesisini hayata geçirdik

Biz de ekosisteme, ekolojiye zarar vermeyecek şehirler arasına girmiş olacağız. Bu çok uzun süredir beklediğimiz bir işti. Türkiye’de şehir olarak biyolojik arıtma tesisi olmayan birkaç şehirden biriyiz, belki de tek şehiriz. Bu utançtan da kurtulmuş oluyoruz.” dedi.

Şehirdeki bütün atık suları, yağmur suyu ile birlikte toplayıp işledikten sonra doğaya bırakılacağını belirten Gürkan, “Buradan çıkacak su tarımsal amaçlı da kullanılabilir. Bu suyun tarımsal sulamada kullanılmasını da bütün bilim insanları tavsiye ediyorlar. Hem 600 metre ilerimiz Meriç nehri. Arıtılmış su doğanın düşmanı değil tam tersine doğanın dostu olan bir atık su olacak. Tarımsal sulamada kullanırsanız ki bu konuda çiftçilerimiz ile görüşeceğiz, verimi arttırıyor, Meriç Nehri’ne salarsanız, nehirdeki canlı yaşamını arttıran bir özelliği olacak. Ayrıca tesisten çıkacak arıtma çamurundan da elektrik üretmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Gürkan, tesisin açılışına tüm halkı da davet etti. Törene katılmak isteyen vatandaşlar için 3 Mart Cuma Günü Saat 14.00’te tüm muhtarlıklar önünden araç hareket edecek.