BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Edirne Belediye Meclisi, kent merkezinde devam eden altyapı çalışmaları için İller Bankası’ndan 200 milyon TL kredi kullanılması için olağanüstü toplandı.

2023-01-20 12:02:55
BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Edirne Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı Edirne Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

2022 Ocak ayında Belediye Meclis Üyeleri’nden kredi kullanılması ile ilgili 180 milyon TL’lik bir yetki aldıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Maalesef bir türlü gerçekleşmedi. Yılın başında bir 200 milyon TL’lik kredi almak için yetki almak istiyoruz. Tekrar o krediyi almaya çalışacağız” dedi.

Daha sonra Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, kent merkezinde devam eden altyapı çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Tetik, altyapı çalışmalarının 4 yerde devam ettiğini söyledi.

Tetik, “Kanalizasyon çalışmalarımızda yüzde 98 seviyesindeyiz. İçme suyu hattında yüzde 65’lere geldik. Yağmur Suyu Toplama Hattında da yüzde 55’lere kadar geldik. Güney Çevre Yolu’nda yağmur suyu ile ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

Tetik ayrıca, patlayan boruların eski borular olduğunu, yeni borularla ilgili böyle bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.  Yeni boruların darbe ve donlara karşı dayanıklı olduğunu belirten Tetik, “Patlamalar, eski borularda, eski hatlarda. Yeni borularda böyle bir sorun yaşamıyoruz” dedi. Tetik, yeni hatlarla su kayıplarının da yaşanmayacağını söyledi.

Nakit kredide sıkıntı yaşadıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Nakit krediyi bir türlü alamadık. Teminat mektubu aldık ama teminat mektubu da piyasadaki şartlar nedeniyle borçlanma süreleri çok sınırlı ve faiz oranları yüksek. Bir taraftan kendi öz kaynaklarımızla tedarik ediyoruz ama krediyi alabilirsek, ana depolar, yağmur suyu hatlarını daha rahat tamamlayacağız.  2017 yılında projelerimiz İller Bankası tarafından çizildi bitti, ekiplerimiz keşfini yaptı. Aralık 2017’de de ihalesini yaptık. O günkü keşfimiz 2017 rakamlarıyla 355 milyon TL’idi. Yüzde 38 kırımla ihale sonuçlandı. 215 milyon TL ile sözleşmeyi imzaladık. Bugün bunu yapmaya kalksak 2022 fiyatları ile kesif bedelimiz 1 milyar 744 milyon TL, ihale bedelimiz de  1 milyar 64 milyon TL civarında olacak. Bugünkü rakamlarla belki de bunu başlamazdık” diye konuştu.

7 kata yakın fiyat farkının oluştuğunu belirten Gürkan, “Fiyat farklarına rağmen ödediğimiz toplam para KDV dahil 263 milyon TL. KDV hariç 216 milyon TL. 216 milyon TL ile 400 km içme suyunun yüzde 65’ini bitirdik,  130 km kanalizasyonunun yüzde 98’ini bitirdik, 42 km yağmur suyu toplama kanalının da yüzde 55’ini bitirdik. Bana sorarsanız bu parayla bir mucize gibi bir şey. Ön gördüğümüz ödeneği tedarik edersek, altyapının en sıkıntılı dönemi bitiyor” dedi.

Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle, Cadde ve Sokaklarda İçmesuyu, Yağmursuyu ve Kanalizasyon İnşaatı yapım işi için İller Bankası A.Ş.’den 200.000.000,00-(İkiyüzMilyon) TL ek kredi kullanılması ve ek kredi kullanılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan borçlanma yetkisi alınması oy çokluğu ile kabul edildi.