Bando Ciğer Festivalinde 1 ton ciğer dağıtıldı

2014-04-29 11:48:00
Bando Ciğer Festivalinde 1 ton ciğer dağıtıldı
Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali'nin son gününde trafiğe kapalı olan caddeye kurulan stantlardan halka ücretsiz olarak yaklaşık 1 ton tava ciğeri dağıtıldı. Edirne'de düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali'ne Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan gelen bando takımları, iki gün boyunca kentin çeşitli noktalarında mini konserler verdi. Festivalin finalinde trafiğe kapatılan Saraçlar Caddesi'ne Edirneli ciğerci esnafı tarafından 20 masada stantlar açıldı. Masa önlerine demir barikatlarla koridorlar oluşturuldu. Edirne Valisi Hasan Duruer'in kızı Elif Duruer ve Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, aşçı şapkası ve beyaz önlük takarak ciğer tezgahı başına geçti. Una bulanan ciğerleri kızgın yağlı tavaya atarak pişiren vali duruer'in kızı Elif ve Başkan Gürkan, plastik tabakta halka kentin meşhur tava ciğerini dağıttı. 1 TON CİGER DAĞITILDI Sıraya girmeyenler ciğer alabilmek için çaba harcadı,  Festivalde yaklaşık 1 ton tava ciğer halka ücretsiz dağıtıldı. Tüm stantlardaki ciğer yaklaşık yarım saatte tükendi. Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, konukların kente sadece ciğer yemek için geldiğini, düzenlemedeki bazı sıkıntıları önümüzdeki yıl halledeceklerini söyledi. Başkan Gürkan, şöyle konuştu: "Çok sayıda yerli ve yabancı konuğumuz bugün ciğer yemek için Edirne'ye geldi. Bu geleceği yıllardır sürdüren ve günümüze taşıyan ciğerci ustalarına teşekkür ediyorum. Markalaşma yolunda adım atacağız. Ciğerdeki taklitleri önleyeceğiz. Edirne ismini kullanmadan sadece tava ciğer ismini kullanarak ürünü taklit ediyorlar. Ama bu Edirne tava ciğeridir, sadece tava ciğer değildir. Diğer taraftan da sadece Türkiye'de değil bütün dünyada tanıtılması için çok ciddi çalışmalar yapacağız." Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkan ve ciğer ustası Bahri Dinar, tava ciğerinin dünyanın en kaliteli ve en çok tanınan yöresel yemeklerinden bir tanesi haline geldiğini ifade ederek, "Edirne tava ciğeri sınırları aşarak dünya lezzeti oluyor.  Bu bizim düğünümüz" dedi. Edirne'ye gelen yerli ve yabancı misafirler, ilk kez yedikleri tava ciğerini çok sevdiklerini söyledi. Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, 2006 yılında Edirne'ye özgü tava ciğerine Türk Standartları Enstitüsü'nden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alabilmek için başvurdu bulundu. 4 yıl süren işlemlerin ardından tava ciğeri Edirne'ye tescillendi. TAVA CİĞERİNİN HAZIRLANMASI Edirne'nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne'ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor.    Fotoğraflar için tıklayınız.